Як розпізнати Інтернет-тролів та чому з ними краще не сперечатися

Наступна новина

Під терміном «Інтернет-троль» зазвичай розуміють онлайн-коментатора або учасника дискусії, мета якого спровокувати конфлікт між іншими співрозмовниками шляхом розміщення спірних та підбурливих коментарів. І хоча тролі існують вже давно, увагу більшості вони привернули вже з популярністю соціальних мереж. Незабаром вони з’явилися на різних відомих платформах.

Як виявити Інтернет-тролінг

Крім ігнорування підбурливих повідомлень тролів, необхідно знати, як їх ідентифікувати. Варто розуміти, що тролі — це не ті люди, які мають думку, протилежну вашій чи з якою ви не згодні. Оскільки всі люди різні і кожен має власне бачення певної ситуації, що є досить нормальним явищем у сучасному світі.

Натрапити на тролів досить просто, оскільки вони всюди — в соціальних мережах, на сайтах онлайн-ігор, в розділах коментарів новинних сторінок та на онлайн-форумах.

Онлайн-тролі бувають різних видів — від людей, які публікують навмисно дратівливі або суперечливі коментарі, щоб розпалити суперечку для власної розваги, до кіберзлочинців, які переслідують інші зловмисні цілі в Інтернеті.

Сьогодні відомим прикладом Інтернет-тролінгу є використання теми пандемії COVID-19 онлайн-злочинцями для поширення спірних публікацій. Зокрема тролі виступають проти вакцинації, ділячись підробленими домашніми ліками або навіть ставлячи під сумнів компетентність медичних спеціалістів.

Варто зазначити, що кіберзлочинці також використовують Інтернет-тролінг, наприклад, розміщують контент спірного характеру. Однак їх коментарі зазвичай супроводжуються посиланнями, замаскованими під джерело інформації, зі шкідливим програмним забезпеченням.

Спочатку Інтернет-тролінг може здатися невинним, але часто ситуація може погіршитися та перерости у кібербулінг або кіберпереслідування. Частково це може бути пов'язано з «ефектом розторможування в мережі», коли люди говорять та діють в Інтернеті так, як би ніколи не вчинили в реальному житті. У таких випадках люди майже не відчувають докорів сумління за свої дії, оскільки вони не бачать вплив на інших та не відчувають реальних наслідків за такі вчинки.

Що робити, якщо натрапили на коментар Інтернет-троля

«Не годуйте тролів» — це основне правило, якого варто дотримуватися, зіткнувшись з цими злочинцями в Інтернеті. В іншому випадку, ви можете тільки погіршити ситуацію, давши тролям те, чого вони бажають — увагу.

Хоч вам і хочеться взяти участь у дискусії, будьте готові до того, що ваші аргументи залишаться без уваги. Оскільки мета таких людей не обговорення, а  реакція —  здебільшого злісна або тривожна.

Тим не менш, існують методи для захисту від онлайн-тролів. Соцмережі FacebookTwitter та Instagram пропонують інструменти для сповіщення про тролів, які навмисно залякують інших користувачів, публікують чужу особисту інформацію для загального огляду, використовують «мову ворожнечі» або порушують інші загальні принципи суспільства.

Сайти не схвалюють таку поведінку, тому залежно від серйозності порушення модератори можуть застосовувати покарання — від попереджень та тимчасових заборон до блокування акаунтів повторних порушників.

Якщо Інтернет-тролінг відбувається на інших форумах, насамперед ви повинні зв'язатися з адміністраторами служби, у яких є інструменти для боротьби з порушниками. Сайти новин мають чітку політику щодо образливої ​​поведінки, яку тролі часто порушують, що призводить до їх тимчасового або постійного блокування.

У разі перетворення Інтернет-тролінгу в кіберпереслідування, кібербулінг, домагання інтимного характеру, образи або інші дії, які можуть суперечити різним законам, ви можете звернутися до правоохоронних органів.

Інтернет-тролінг часто може бути відносно нешкідливим заняттям, яким деякі люди займаються для привернення уваги інших з ціллю розваги. Хоча в деяких випадках такі люди переходять межу, завдаючи шкоди іншим користувачам. У таких випадках пам’ятайте про спеціальні інструменти, створені для покарання онлайн-тролів. У будь-якому разі злочинці двічі подумають, перш ніж повторити це знову, оскільки Інтернет-анонімність не всеосяжна, і рано чи пізно про все стає відомо.

 

Читайте також:

Проблема кібербулінгу дорослих: як протидіяти

Як захистити дитину від тролінгу: поради для батьків