Афера зі створенням копій акаунтів Instagram: як не потрапити на гачок зловмисників

Наступна новина

Соціальні мережі мають свої переваги — можливість постійно підтримувати зв’язок з близькими людьми, обмінюватися інформацією з друзями, але, як і будь-що в Інтернеті, ці переваги можна використати в зловмисних цілях. Розуміючи популярність соціальних медіа, кіберзлочинці постійно вигадують нові схеми для обману та крадіжки грошей у користувачів.

Останнім часом стає поширеною шахрайська схема зі створенням копій акаунтів Instagram — зловмисники створюють cхожі облікові записи, додають до них друзів з реального акаунту та просять їх перерахувати певну суму. І хоча здається, що перш ніж перерахувати гроші, навіть добре знайомій особі, користувачі обговорюють це з власником облікового запису через іншу форму зв'язку або ретельно аналізують ситуацію, на жаль, часто люди все ж таки стають жертвами кіберзлочинців.

Саме тому спеціалісти ESET вирішили провести власний експеримент та перевірити, чи дійсно користувачі так легко стають жертвами шахрайства зі створенням копій акаунтів Instagram та без перевірки перераховують гроші зловмисникам. Для цього один з дослідників ESET створив копію власного профілю та розмістив у новому обліковому записі  декілька фотографій, які раніше вже викладав. Він підписався на 30 акаунтів своїх друзів, щоб подивитися, хто з них підпишеться у відповідь та чи запідозрять вони шахрайство. Але вже зовсім скоро більшість з 30 друзів без жодних перевірок та додаткових повідомлень почали стежити за його фальшивим обліковим записом.

Далі дослідник хотів перевірити, чи надішлють його друзі гроші потенційним зловмисникам. Однак і цей етап експерименту показав невтішні результати — дехто з друзів без зайвих зусиль погодився перерахувати гроші. Отже, як виявилося, через те, що люди публікують занадто багато особистої інформації в Інтернеті, кіберзлочинці можуть легко цим скористатися. Все, що їм потрібно — це фальшивий обліковий запис з фото реальної людини та список її контактів.

Як захистити себе та свій профіль від афери зі створенням копій акаунтів Instagram

  • Обмежити публікацію особистої інформації та власних фотографій Інтернеті.
  • Зробити обліковий запис приватним. Надзвичайно важливо думати про те, що ви публікуєте, а також приймати запити лише від користувачів, яких ви добре знаєте особисто. Більш детальна інформація про налаштування приватності доступна за посиланням.
  • Не переводити гроші одразу. Перш ніж погодитися на таке прохання, варто пересвідчитись у тому, що вам пише не шахрай через інші соціальні мережі, або зателефонувати людині, від імені якої вам пишуть.

Варто зазначити, що цей метод шахрайства є поширеним не тільки в Instagram, але і в інших соціальних мережах. Тому якщо ви стали жертвою такої афери — повідомте про фейкові облікові записи справжнього власника та адміністрацію соціальних медіа.

 

Читайте також:

Загроза зламу акаунта в соцмережах: подальші дії та способи захисту

Як покращити захист акаунта в соціальних мережах– практичні поради

Спеціалісти ESET виявили нову атаку з використанням фішингових повідомлень в LinkedIn