Швидке налаштування приватності сторінки Facebook: як захистити особисті дані

У цьому році Facebook святкує чергову дату – 16 років від дати створення. За цей час багато користувачів активно наповнювали власні сторінки сотнями фото, даними про місця навчання чи роботи, сім’ю та друзів. Щоб така «колекція» особистої інформації не була використана в зловмисних цілях, власникам потрібно регулярно переглядати та змінювати параметри конфіденційності власної сторінки. Для полегшення цього процесу спеціалісти ESET підготували покрокові рекомендації.

Інформація на сторінці

Для початку слід перевірити, яку інформацію можуть бачити відвідувачі Вашої сторінки. Зокрема можна окремо змінити параметри видимості як для даних про Вас, наприклад, дня народження, освіти чи сімейного статусу, так і для публікацій. Також можна закрити для перегляду свій список друзів.

Щоб перевірити, як виглядає профіль для інших, можна скористатися опцією «Переглянути як». Це дозволить не упустити нічого важливого та налаштувати відображення інформації у власному обліковому записі відповідно до власних бажань.

Перевірка публікацій

Після перегляду налаштувань приватності профілю Facebook наступним кроком має стати аудит дописів. Переглянути історію своїх публікацій можна вручну або обмежити в налаштуваннях приватності коло осіб, які можуть бачити не лише попередні, а й навіть наступні матеріали.

Єдиним способом обмеження доступу до своїх попередніх публікацій є вибір вручну всіх користувачів, яким не дозволено переглядати публікації. Тоді як для майбутніх дописів можна встановити обмеження за допомогою вибору створеної групи або спеціального списку друзів.

Перевіряйте налаштування приватності і інформацію, яку видно користувачам. ESET.

Зрештою, краще двічі подумати перед тим, як ділитися усіма подробицями свого життя. Адже це може допомогти створити досить вичерпну картину Ваших звичок, яку потім можна використати в зловмисних цілях.

Список друзів

Після перевірки публікацій варто перейти до перегляду списку друзів та видалення людей, з якими ніколи не спілкувались та яких навіть не знаєте. Після очищення списку Ви матимете уявлення про те, хто має доступ до вмісту Вашої сторінки.

Фото

Подібно до публікацій Ви можете редагувати налаштування приватності своїх фотографій, тобто визначати, хто може бачити опубліковані Вами фотографії та альбоми. На жаль, якщо не Ви додавали знімок чи альбом, функція видалення для Вас недоступна. Видаляти та редагувати налаштування приватності фото може тільки той, хто його завантажував.

Однак Ви можете скасувати позначення на фото. Ця дія не видаляє фото, але прив’язка знімку до власного облікового запису втрачається. Ви також можете вимкнути функцію розпізнання обличчя, щоб соціальна мережа автоматично не визначала Вас на фотографіях та відео і не пропонувала власний обліковий запис для позначення.

Життєпис та теги

Налаштування приватності також дозволяють визначати, хто може бачити Ваш життєпис, розміщувати на ньому щось або ділитися Вашими дописами. Фактично Ви можете вирішити, хто і як може взаємодіяти з Вашим життєписом. Також можна застосувати налаштування щодо публікацій, на яких Вас позначено, зокрема зробити їх доступними лише для себе або вибрати певну аудиторію.

Також важливо увімкнути функцію «Огляд», яка дозволяє переглядати контент з позначенням Вашої сторінки, перш ніж він потрапить до Вашого життєпису. Таким чином, Ви зможете фільтрувати інформацію, яку друзі бачать про вас.

Програми та веб-сайти

Facebook – це один із поширених способів входу на різні веб-сайти та сервіси. Також ми іноді використовуємо його для участі у розіграшах, опитуваннях чи іграх. Під час реєстрації ми часто надаємо певний перелік дозволів, які інколи можуть навіть не стосуватися функціоналу. Однак потрібно пам’ятати, що надавати всі ці дозволи стороннім додаткам не завжди безпечно.

Перелік усіх програм та ресурсів, на яких Ви використовували свій обліковий запис Facebook для входу, є в розділі «Додатки та сайти». У будь-який час є можливість проглянути їх і вручну вийти з облікових записів або обмежити інформацію, якою Ви ділитесь з ними. Зрозуміло, що через кілька місяців Ви можете забути про використання даних для входу, тоді як параметр дозволить перевірити це у кілька кліків. Проглядати надані Вами дозволи та періодично очищувати список Вам слід регулярно.

Задайте обмеження в налаштуваннях приватності для додатків, з якими ви ділитеся інформацією. ESET.

Завантаження інформації про себе

Якщо Вам цікаво, скільки інформації Facebook зібрав про Вас за роки користування соціальною мережею, у Вас є можливість це зробити. Завдяки параметру «Доступ до вашої інформації та її завантаження» Ви можете завантажити повну копію даних або лише певні типи з діапазонів дат.

Поки що Facebook залишається однією з найпопулярніших соціальних мереж, і майже кожен ним користується. Тому якщо Ви були і є активним користувачем, аудит налаштувань приватності власного профілю треба проводити регулярно.

Варто зазначити, що ця порада актуальна і для Ваших активних облікових записів в інших соціальних мережах. Про те, як обмежити збір даних про Вас за допомогою 5 налаштувань конфіденційності в обліковому записі Google, читайте за посиланням.

Опублікував: ESET 0 коментар(ів)

Додайте коментар

(Для зворотнього зв’язку)

Захистіть дітей онлайн зі знижкою 20%!

Тільки до 21 червня!

Дізнатися більше