Загроза кіберпереслідування: як не стати жертвою злочинців

Наступна новина

З появою нових технологій з’являються і нові небезпеки. Однією з таких загроз вважається кіберсталкінг – переслідування за допомогою сучасних технологій. Відомі не поодинокі випадки, коли те, що починалася зі звичайного «слідкування» у соціальних мережах закінчувалось фатально.

На жаль, сьогодні в Інтернеті можна знайти безліч засобів, які зловмисники використовують для збору та зберігання інформації про своїх жертв. Саме тому надзвичайно важливо знати як захистити себе від можливого онлайн-переслідування. Спеціалісти ESET підготували декілька порад, які допоможуть почуватися безпечно в Інтернеті:

1. Щоб запобігти кіберпереслідуванню, не публікуйте в Інтернеті своє точне розташування.

Більшість користувачів навіть не замислюються, що власноруч приваблюють до себе кіберпереслідувачів. Досить часто під час публікації фото та постів в соціальних мережах люди відмічають свою геолокацію. Однак, злочинці можуть використати цю інформацію у власних цілях. Для запобігання цього необхідно уникати публікування таких даних, а також обмежити коло осіб, які можуть переглядати ваші записи.

2.Контролюйте витрати на мобільний зв’язок.

Якщо на вашому телефоні встановлено додаток для відстеження або інше ПЗ для кіберпереслідування, вони можуть використовувати додатковий трафік.Такі програми часто використовують GPS для відстеження розташування вашого смартфону, а також роумінг даних для надсилання файлів зловмисникам. Якщо ви не перебували за кордоном та помітили раптове збільшення витрат, негайно зверніться до свого оператора та з’ясуйте причину.

3. Звертайте увагу на дивну поведінку свого смартфона.

Існує ряд ознак того, що телефон може слідкувати за вами без вашого відома та звітувати зловмисникам про кожен ваш крок чи розмову. Зверніть увагу, якщо акумулятор розряджається набагато швидше, ніж потрібно і телефон нагрівається навіть тоді, коли ви його не використовуєте, екран вмикається сам, повільно завантажуються навіть звичайні додатки, у фоновому режимі працюють невідомі програми. Якщо більшість з цих ознак вам знайомі, можливо ви стали жертвою кіберпереслідування.

4. Не ігноруйте випадкові повідомлення, вони можуть бути ознакою кіберсталкінгу

Якщо ви отримали текстове повідомлення з комп'ютерним кодом або підозрілим номером, можливо, це повідомлення було відправлене зловмисниками для інфікування вашого телефону. Хоча шпигунське програмне забезпечення намагається здійснювати свою діяльність непомітно, іноді подібні підозрілі повідомлення можуть з'являтися в папці «Вхідні»

Живучи в епоху «розумних пристроїв», відповідальністю кожного є усвідомлення небезпеки витоку особистих даних. Для захисту від кіберпереслідування необхідно зробити свої профілі у соціальних мережах закритими, а також регулярно переглядати контакти та видаляти тих, з ким ви більше не хочете взаємодіяти. Крім цього, необхідно пересвідчитись, що зловмисники не стежать за вами за допомогою шпигунського програмного забезпечення, встановленого на ваш мобільний телефон. Для вчасного виявлення подібних загроз на смартфонах має бути встановлено рішення для захисту мобільних пристроїв.