Як захистити дитину від тролінгу: поради для батьків

Наступна новина

Сучасні діти ростуть в епоху, коли вже важко уявити своє життя без Інтернету та соціальних мереж. І хоча ці цифрові технології значно полегшують життя, вони є джерелом і нових проблем, зокрема, постійного тролінгу в мережі. Образливі та провокативні повідомлення, знущання в коментарях, навмисне створення конфліктних ситуацій — все це типові прояви тролінгу в Інтернеті. Часто юні користувачі не в змозі боротися з цим самостійно, а батьки не розуміють що це та як захистити власну дитину.

Саме тому спеціалісти ESET підготували поради, які допоможуть батькам не тільки знизити тиск на підлітка, який вже став жертвою тролінгу в мережі, але й уникнути такого негативного досвіду. Насамперед потрібно розповісти юному користувачу про необхідність встановлення суворих налаштувань приватності для усіх сторінок в соціальних мережах. Такі налаштування гарантують, що ніхто, крім близьких друзів та родини, не зможе знайти профіль підлітка та переглянути його вміст. Крім цього, варто розповісти дитині, що слід відхиляти запити на додавання у друзі, які надходять від незнайомців.

Однак, навіть незважаючи на налаштування, іноді Інтернет-тролі знаходять способи обманом потрапити до списку друзів вашої дитини. Один з таких способів — підробні облікові записи. Тролі можуть не тільки видавати себе за іншу особу, але й прикидатися жертвою цькувань в Інтернеті, щоб завоювати довіру юних користувачів. Саме тому важливо знати ознаки, які допоможуть відрізнити профілі, які можуть використовуватися для тролінгу.

Ознаки профілів для тролінгу в Інтернеті:

  1. Відсутність фотографій.

    Тролі та хейтери часто приховують власне обличчя, щоб уникнути наслідків в цифровому та реальному світі. Тому встановіть для дитини правило — якщо у профілі немає фотографій, додавати його до списку друзів не слід.

  2. Немає спільних друзів чи знайомих.

    Запитів від людей, з якими немає спільних контактів також слід уникати. Адже хоча б один спільний друг вже є певною гарантією того, що запит надходить від реальної людини.

  3. Велика кількість підписників, але відсутня активність.

    Має викликати підозри і те, що на профіль підписана велика кількість людей, але при цьому в ньому майже немає оригінальних записів або лише репости з інших сторінок. Імовірно, такий обліковий запис несправжній та може використовуватися для тролінгу в Інтернеті.

Протидія тролінгу

Важливо дізнатися про проблему, поки зловмисник не починав переносити ненависть, погрози та напади з цифрового світу в реальний, адже в такому випадку наслідки можуть бути фатальними.  Варто зазначити, що часто діти не розповідають про тролінг дорослим, бо бояться помсти кривдників. Тому батьки та вчителі повинні створити «безпечний простір» для своїх дітей, в якому вони не будуть боятися поділитися своїм досвідом зі старшими.

Профілактика в багатьох випадках є досить ефективним інструментом, однак, якщо юний користувач вже став жертвою знущань перш за все варто заблокувати облікові записи, які здійснюють цькування. Майже у всіх соціальних мережах є можливість поскаржитися адміністраторам на певний профіль або образливий запис. Такі повідомлення є анонімним та допомагають покращити безпеку та комфорт усіх користувачів Інтернет-спільноти.