Інтернет знає все: як видалити інформацію про себе в мережі

Наступна новина

Сьогодні Інтернет – це не лише джерело інформації з усього світу, а й сховище особистих даних кожного – від дописів у соцмережах до історії пошуку браузера та покупок онлайн. Вся ця інформація дозволяє зробити ваш цифровий портрет, ставлячи під загрозу онлайн-безпеку. Зокрема дані можуть бути використані у шахрайських схемах або продані на чорних ринках кіберзлочинцям.

Щоб мінімізувати ризики використання даних хакерами, у першу чергу варто дізнатися, що про вас відомо всесвітній мережі і чи є серед тих даних конфіденційні. Хоча видалити всю інформацію про себе в Інтернеті досить важко, дотримуючись наступних порад від спеціалістів ESET, ви зможете значно зменшити її кількість в мережі.

1. Здійсніть пошук особистих даних у браузері.

Почати видалення інформації про себе в Інтернеті варто з пошуку даних у браузері, зокрема Google. Для цього введіть своє ім’я у пошуковій системі та перевірте результати на перших сторінках, після цього спробуйте поєднати ім’я з номером телефону чи домашньою адресою.

2. Надішліть запит до Google для видалення інформації про себе в Інтернеті.

Скористайтеся новим інструментом Google, щоб видалити особисті дані з результатів пошуку. Зокрема завдяки новим можливостям компанія може прибрати державні ідентифікаційні номери або фото, банківські реквізити, контакти, а також медичні записи. Однак Google не видалятиме особисту інформацію, яка міститься в новинах або публічних базах даних.

3. Налаштуйте параметри конфіденційності у додатках, які використовуєте.

Переглядаючи соцмережі, шахраї можуть отримати багато даних про користувача та використати їх потім у зловмисних цілях. Для уникнення цього варто переглянути налаштування безпеки та конфіденційності у кожному додатку. Наприклад, соцмережі Фейсбук та Твітер мають параметри, які дозволяють захистити ваші дані та контакти від відображення в пошукових системах.

Крім того, варто перевірити, хто саме може переглядати ваші публікації та особисті дані, яка інформація доступна для них, а також видалити незнайомі та підозрілі акаунти з вашого списку друзів.

4. Перевірте сайти, на яких ви зареєстровані.

Щодня кожен відвідує десятки сайтів та створює нові акаунти на них, надаючи свою особисту інформацію, зокрема ім’я, дату народження, електронну пошту та номер телефону. Після цього більшість користувачів можуть не користуватись всіма створеними обліковими записами. Щоб знайти сайти, на яких ви реєструвались, введіть у пошуку пошти такі фрази, як «скасувати підписку» або «ласкаво просимо» та видаліть непотрібні вам.  

У випадку, якщо ви хочете видалити конкретну згадку на певному вебресурсі, надішліть запит на офіційну адресу, яка зазвичай розміщена в розділі «Контакти» на сайті.

5. Видаліть непотрібну інформацію.

Багато користувачів звикли ділитися всіма деталями зі свого життя в Інтернеті. Щоб обмежити доступ до особистої інформації для будь-кого, варто переглянути свої сторінки у соцмережах та видалити старі публікації, зроблені багато років назад. Слід також видалити усі фотографії, на яких з’являються ваші близькі, щоб не поширювати їх особисті дані.

6. Не поширюйте занадто багато даних про себе в Інтернеті.

Після видалення інформації про себе в Інтернеті ви можете продовжувати своє віртуальне життя в соцмережах і надалі. Однак подбайте про конфіденційність у налаштуваннях кожної соцмережі, зокрема виберіть тип користувачів, які можуть бачити ваші дописи. Крім цього, в майбутньому уникайте поширення непотрібного контенту, про який ви можете згодом пошкодувати.

7. Використовуйте VPN.

Для ще більшої конфіденційності варто вмикати VPN, який забезпечить додатковий рівень захисту шляхом шифрування з’єднання та приховання вашого місцезнаходження. Перш за все, це допоможе запобігти отриманню доступу хакерів до вашої особистої інформації.

Чи можна повністю контролювати дані про себе в Інтернеті?

Це залежить від вашої активності в Інтернеті. Якщо ви маєте обмежену присутність у соцмережах, ймовірно, ви зможете видалити більшу частину інформації про себе та зменшити свій цифровий слід.

У випадку, якщо ви ведете активну діяльність в багатьох соцмережах та не слідкуєте за введенням своїх облікових даних на більшості сайтів, видалення інформації про себе в Інтернеті стає складнішим. Незважаючи на це, ви все ще можете обмежити доступ інших користувачів до ваших особистих даних, дотримуючись порад вище.