Для чого та як обрати: відповіді на популярні питання про VPN-мережу

Наступна новина

За використання цифрових технологій нам доводиться платити своїми даними. Кожен вебсайт, який ми відвідуємо, місце, де ми знаходимося, гроші, які ми витрачаємо, та картки, якими розраховуємось ― все це лише частина інформації, яка відстежується, збирається та монетизується.

Під час війни небезпека збільшується, оскільки викрадення даних може завдати значно більшої шкоди віртуальному та реальному життю. У зв’язку з цим ми бачимо, що з початку війни в Україні попит на віртуальні приватні мережі (VPN) зріс на сотні відсотків.

Тому, щоб остаточно розібратися, що таке VPN-мережа, який її механізм роботи та в чому переваги використання,  спеціалісти ESET підготували відповіді на найпоширеніші запитання користувачів.

Що таке VPN-мережа і як вона працює?

Підключення до VPN-мережі робить вашу IP-адресу майже невидимою. Зокрема VPN переносить ваше з’єднання на сервер у країні, яку ви оберете, і показує IP-адресу з того місця. Таким чином, VPN працює як додатковий рівень захисту, шифруючи всі дані, які проходять через неї, та забезпечуючи конфіденційність в Інтернеті. Особиста інформація, дані місцезнаходження та історія вебперегляду будуть недоступними для прочитання тим, хто спробує вас ідентифікувати та відстежити. Навіть ваш Інтернет-провайдер не зможе збирати дані про вас.

Під час використання загальнодоступного Wi-Fi ви підключаєтеся до менш безпечної мережі, створюючи ідеальну можливість для хакерів отримати доступ до ваших пристроїв. Використання VPN-мережі допоможе зашифрувати з’єднання та захистити вас від зловмисників, які хочуть викрасти особисту інформацію, паролі чи банківські реквізити.

Однак така загроза існує і під час використання Wi-Fi вдома. Хоча більшість вважає, що така мережа безпечніша, але це не завжди так. Однак ви не можете бути впевнені у надійності пароля до домашньої мережі та знати про його злам зловмисниками.

Які переваги використання VPN-мережі?

  • Захист конфіденційних даних. Інформація, яку ви надаєте, зберігається на серверах VPN у вибраній країні, тому не пов’язана з вами. Легітимні VPN-сервіси не записують вашу історію пошуку, тому ніхто не знає, які сайти ви відвідуєте.
  • Приховання інформації про перегляд. VPN приховує вашу IP-адресу від провайдера, вебсайтів та програм, які ви використовуєте. Однак повна анонімність у соціальних мережах неможлива, оскільки для використанням вам потрібно увійти в обліковий запис.
  • Можливість отримати доступ до заблокованих на певній території вебсайтів. Якщо ресурс недоступний там, де ви живете, можна обійти деякі з цих обмежень, оскільки ваше Інтернет-з’єднання працює нібито в іншому місці.
  • Доступ до більшої кількості контенту на стрімінгових платформах. Завдяки IP-адресі іншої країни ви можете використовувати її стрімінгові платформи, які часто пропонують різні фільми та шоу залежно від регіону.
  • Заощадження грошей. Зміна географічного місцезнаходження вашої IP-адреси за допомогою підключення до VPN-мережі дозволить обрати дешевший регіон для певних сервісів. Оскільки багато онлайн-сервісів підвищують ціни в регіонах з високим рівнем доходу.

Як правильно використовувати VPN-мережу?

Для початку встановіть VPN на кожному пристрої та вмикайте при необхідності.  Замість того, щоб підключатися окремо, можна ввімкнути функцію VPN у своєму роутері, якщо є така можливість.

Усі пристрої, підключені до такої мережі, тепер пропускатимуть свій трафік через зашифрований тунель VPN, захищаючи навіть ті девайси, які не підтримують програми, наприклад, смарт-лампа. Таким чином ви забезпечите додатковий рівень захисту.

Чи достатньо VPN-мережі, щоб захистити конфіденційні дані?

Очевидно, що використання VPN не вирішить всіх проблем безпеки, однак з цього можна почати, якщо бажате посилити захист своїх даних в Інтернеті. На ринку існує багато постачальників VPN-сервісів, а під час вибору варто враховувати наступне:

  • Через зміну вашого підключення до іншого сервера швидкість Інтернету може бути нижчою. Оскільки такі сервіси пропонують сервери з різною максимальною швидкістю.
  • У кожній країні свої сервіси, які відповідають різним правилам та законам залежно від вимог захисту даних у відповідних юрисдикціях.
  • Одні сервіси зосереджені на конфіденційності даних, а інші – на більш складних функціях безпеки;
  • Не всім компаніям, які пропонують VPN-сервіси, можна довіряти.
  • Використання VPN є незаконним у деяких країнах, зокрема це стосується держав, які мають обмеження на доступ до ЗМІ. У деяких інших країнах застосування VPN не забороняється законом, але уряди систематично намагаються блокувати доступ до таких послуг.
  • Безкоштовні VPN-сервіси не є безпечними, оскільки вони можуть зберігати ваші дані та надалі перепродавати їх.

Чи дійсно варто використовувати VPN-мережу?

У сучасному світі онлайн-дії кожного користувача залишають цифровий слід. Результатом пошуку про біль у спині вчора стає реклама знеболювального сьогодні. Зроблене вами фото на морі вранці може бути причиною появи реклами сонцезахисного крему ввечері. І навіть пошук нової роботи журналістом може перерости в оголошення про підписку на газету.

Такі дані є цінними для компаній, які хочуть отримати якомога точнішу інформацію про інтереси та місцерозташування користувачів. Тому підключення до VPN-сервісів хоч і не забезпечить повну анонімність в Інтернеті, але допоможе покращити конфіденційність деяких даних.

Крім цього, VPN також може покращити захист цифрового життя тих, хто перебуває в небезпечних регіонах. Зокрема вони можуть стати вікном у зовнішній світ для тих, хто живе в окупованих росією містах України, де вільний доступ до новин обмежений.