Підсумки карантину: які правила безпеки стали щоденною нормою

Наступна новина

Пандемія коронавірусу змусила нас пристосуватися до нових правил життя, зокрема більшість з нас припинили працювати з офісу і перейшли на віддалений режим роботи, а учні та студенти почали навчатися дистанційно. Під час карантину ми навчилися проводити онлайн-зустрічі та конференції, здавати екзамени через Інтернет та навіть розважатися з друзями в онлайн-режимі. Однак разом з цим багато користувачів зіштовхнулися з певними проблемами захисту своїх пристроїв. У зв’язку з цим спеціалісти ESET вирішили нагадати основні правила безпеки під час перебування в Інтернет-мережі.

1. Використовуйте інструменти для захисту від онлайн-загроз.

Життя під час карантину ще раз довело важливість наявності правильних інструментів для захисту пристрою. Це стосується не тільки дорослих під час віддаленої роботи, а й дітей, які після введення карантину почали проводити значно більше часу в Інтернеті, ніж звичайно. Крім цього, кількість контенту для дітей в Інтернеті значно зросла, що ускладнює відстеження нових загроз. У таких випадках контролювати використання пристроїв дітей допоможе програма для батьківського контролю. Вона дозволяє не лише обмежувати час використання пристроїв юними користувачами, але й захищає їх від різних шкідливих додатків та веб-сайтів.

2. Встановлюйте менеджер паролів.

Досить легко управляти унікальними паролями для різних облікових записів, коли вони вже збережені на вашому комп'ютері. Однак для багатьох користувачів перехід на віддалений режим роботи означав зміну пристроїв та втрату доступу до збережених паролів. Використання менеджера паролів може вирішити цю проблему, оскільки він дозволяє користувачам зберігати складні, унікальні паролі, доступні з будь-якого пристрою. Детальніше про види менеджерів паролів читайте за посиланням.

3. Перевіряйте надійність веб-ресурсів.

Під час карантину було відкрито доступ до багатьох цікавих та корисних онлайн-ресурсів для вивчення мов чи онлайн-екскурсій в музеях. Це в свою чергу відкрило безліч нових можливостей для дітей та дорослих. Крім очевидних переваг таких ресурсів з’явилися й нові спроби здійснення фішингових атак. Тому для зменшення ризиків стати жертвою зловмисників здійснюйте пошук через перевірені веб-сайти та не переходьте за підозрілими посиланнями, надісланими через пошту чи соціальні мережі.

4. Забезпечте додатковий рівень захисту акаунтів.

Двофакторна аутентифікація — це один з найефективніших способів покращити безпеку електронної пошти та інших облікових записів. Вона перевіряє власника акаунта за допомогою одноразового пароля, який надсилається на його телефон. Таким чином у випадку викрадення паролів кіберзлочинці не зможуть отримати доступу до вашого облікового запису.

5. Захищайте особисті пристрої.

Для більшості співробітників перехід на віддалений режим роботи був несподіваним рішенням. Саме тому  багатьом довелося використовувати особисті пристрої для роботи, які очевидно менш захищені, ніж корпоративні. У такому разі працівники мають забезпечити захист домашнього ноутбука за допомогою рішення з безпеки, яке надійно шифрує файли, дозволяє управляти паролями та захищає дані на пристрої у випадку його втрати.

Варто зазначити, що сьогодні популярною тенденцією є використання  персональних мобільних пристроїв у робочих цілях, саме тому їх захист є не менш важливим. Для захисту вашого смартфона чи планшета  від різних видів шкідливого програмного забезпечення встановіть програму з безпеки ESET Mobile Security для Android, яка блокує шкідливі додатки та попереджає про небезпечні веб-сайти.  Крім цього, спеціалісти ESET рекомендують дотримуватися основних правил кібергігієни для захисту ваших особистих даних. 

Умови карантину ще раз підтверджують важливість захисту пристроїв та дотримання базових правил Інтернет-безпеки. Якщо кожен з нас почне відповідальніше ставитися до захисту своїх пристроїв та даних, які вони зберігають, ми значно зменшимо рівень поширення шкідливих програм та створимо більш безпечне Інтернет-середовище.

Читайте також:

Організація безпечної роботи співробітників з дому: основні правила для захисту віддаленого доступу

Робота з дому: як налаштувати VPN-з’єднання самостійно

Робота з дому: як підвищити безпеку відеоконференцій онлайн