Робота з дому: як підвищити безпеку відеоконференцій онлайн

Наступна новина

Сьогодні майже третина населення знаходиться на вимушеній самоізоляції через загрозу інфікування COVID-19. Саме тому багато найманих працівників, викладачів та студентів почали працювати з дому, використовуючи програми для онлайн-спілкуванння. Особливо популярними стали додатки, які дозволяють спілкуватися за допомогою відео в режимі реального часу.

Минулого тижня прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон поділився фотографією з засідання британського уряду, яке відбувалось через сервіс Zoom. Онлайн-зустрічі на такому рівні спричинили обговорення рівня безпеки відеоконференцій. І хоча самі додатки є достатньо безпечними та захищеними, ризики існують завжди. Саме тому спеціалісти ESET підготували декілька рекомендацій, які допоможуть підвищити безпеку відеоконференцій.

1. Підготуйте середовище для роботи.

 Витоки даних часто трапляються ненавмисно. Наприклад, на  дошці для записів позаду вас могла залишитися певна конфіденційна інформація з попередньої онлайн-зустрічі. Тому перед початком розмови переконайтесь, що в полі зору веб-камери немає жодних конфіденційних даних.

2. Встановіть контроль доступу.

Більшість платформ для проведення зустрічей в форматі відео дозволяють створювати групи користувачів або обмежувати доступ через Інтернет-домен, таким чином приєднатися до дзвінка зможе лише обмежене коло осіб.

Для додаткової безпеки відеоконференцій встановіть пароль. Як правило, під час створення конференції він генерується автоматично, і усі, кого було запрошено до розмови, повинні будуть його ввести. Однак, не варто вставляти пароль у посилання на зустріч. Ініціатор конференції також може повністю контролювати, хто підключається до розмови, залишаючи користувачів у режимі очікування.

3. Налаштуйте безпечну передачу файлів.

У багатьох додатках відеозв’язок шифрується за замовчуванням. Деякі сервіси шифрують за замовчуванням лише чат, в такому разі шифрування відеозв’язку потрібно встановити самостійно. Іноді додатки також дозволяють встановлювати обмеження  щодо типів файлів, які учасники можуть надсилати. Наприклад, можна заборонити надсилання виконуваних файлів формату .exe.

4. Управляйте залученістю учасників.

Більшість платформ також дозволяють контролювати, хто і коли саме приєднався до дзвінка. Це можна відстежити за тим, хто з зареєстрованих учасників підключився, або за списком учасників, який можна завантажити після завершення дзвінка. У списку учасників також часто доступна інформація щодо часу підключення та відключення користувачів — таким чином можна перевірити, чи був користувач присутнім протягом усієї тривалості дзвінка.

5. Встановіть обмеження доступу до екрану.

Обмежте можливість спільного доступу до екрана для хосту або людини, яка обирає хост. Так ви уникнете ризику витоку даних. Під час спільного використання екрана поширюйте лише необхідні програми, а не весь робочий стіл. Оскільки, навіть піктограма або ім’я файлу на робочому столі може містити конфіденційну інформацію.

Перш ніж використовувати будь-яке програмне забезпечення для відеоконференцій, ознайомтесь з  усіма параметрами в налаштуваннях системи. Як можна помітити з рекомендацій, існує  безліч налаштувань, від яких залежить конфіденційність ваших даних. Також варто пам’ятати про те, що за безкоштовний додаток ви можете заплатити власною інформацією.

Читайте також: