Правила безпеки для геймерів: як не стати жертвою кіберзлочинців

Наступна новина

Сьогодні відеоігри перестали бути забавою лише для маленьких дітей та підлітків, у відеоігри грають люди абсолютно різного віку. Зокрема, з приблизно 7,5 мільярдів усього населення планети, близько 2,5 мільярдів — регулярно грають в ігри. Такий ріст популярності пов'язаний з технологічним розвитком ігор, а також з інтерактивністю та широкими можливостями пошуку нових знайомств.

Індустрія ігор тільки розширюється, оскільки ігри стають все більш важливою частиною сфери розваг у всьому світі. Варто зазначити, що в 2018 році доходи ігрової індустрії перевищили навіть доходи світового кінопрокату, склавши близько 135 мільярдів доларів. Найбільший сегмент гравців складають користувачі смартфонів і планшетів, на другому та третьому місцях  — ті, хто грає на ігрових консолях та ПК відповідно.

Більш того, ігрова індустрія стає більш привабливою і для кіберзлочинців. Серед причин, які цьому сприяють — постійне зростання кількості любителів ігор, широкий спектр методів монетизації атак та великі суми, які направлені в цю галузь. Все частіше з’являються повідомлення, що геймери стали жертвами атак зловмисників. Наприклад, шахраї можуть маскувати рекламне програмне забезпечення під легітимні додатки. Також існують випадки, коли зловмисники використовували уразливості в ігрових сервісах для здійснення фішинг-атак, які були спрямовані на викрадення банківських даних з облікових записів користувачів.

Як безпечно насолоджуватися улюбленими іграми?

  • Використовуйте надійні ресурси для завантаження. Під час завантаження гри з неофіційного веб-сайту або форуму існує висока імовірність інфікування шкідливим програмним забезпеченням, тому краще використовувати лише перевірені ресурси.
  • Регулярно оновлюйте свої ігри. Як і будь-яке інше програмне забезпечення, ігри мають уразливості, якими можуть скористатися зловмисники. Для уникнення цього варто регулярно встановлювати актуальні оновлення.
  • Не публікуйте особисту інформацію. Якщо ви реєструєтесь на форумах для гравців, не варто публікувати реальну особисту інформацію. Для безпеки ваших конфіденційних даних використовуйте псевдоніми.
  • Використовуйте надійні паролі для ігрових платформ. Оскільки паролі часто є єдиним захистом облікових записів, які містять конфіденційну інформацію та банківські дані, важливо, аби комбінації для входу були складними та унікальними. (Рекомендації щодо створення надійного пароля доступні за посиланням).
  • Не додавайте до списку друзів незнайомих людей. Не варто забувати, що заявки на додання у друзі можуть надсилати і зловмисники, які займаються викраденням криптовалюти, тролінгом або перепродажем ігрових ресурсів в реальному світі. Тому підтверджувати заявки слід лише від перевірених користувачів.

Не менш важливим інструментом для захисту залишається багаторівневе антивірусне програмне забезпечення. Під час використання сучасних ігор, які споживають велику кількість системних ресурсів пристрою, важливо аби програма для захисту не впливала на продуктивність пристрою та не заважала набридливими сповіщеннями чи спливаючими вікнами.  

Рішення ESET Smart Security Premium має вбудований ігровий режим та автоматично переходить у фоновий режим, після запуску будь-якої програми на повний екран. Усі оновлення та сповіщення відкладаються для економії ресурсів для ігор та відображення відео.