Втрата або крадіжка телефону: що робити для захисту своїх даних

Наступна новина

Смартфони стали важливою частиною нашого цифрового життя. З їх допомогою ми перевіряємо свою електронну пошту, публікуємо інформацію в соціальних медіа, використовуємо їх як свої щоденники та здійснюємо онлайн-платежі. Однак у разі викрадення телефону вся ваша конфіденційна інформація може потрапити у чужі руки та бути використана у зловмисних цілях.  Саме тому важливо потурбуватися про безпеку своїх даних задовго до втрати чи викрадення телефону.

Резервне копіювання та безпечне зберігання інформації

Якщо ви ще не налаштували цю опцію на своєму пристрої, слід зробити це якнайшвидше. Як варіант, можна зберегти резервну копію важливої інформацію такої, як контакти, повідомлення та фотографії, на комп’ютері.

Крім цього, ви можете увімкнути функцію автоматичного резервного копіювання на смартфоні, яка регулярно створюватимете резервну копію даних у хмарі, або ж робити це вручну.

Найкращий варіант – це зробити кілька копій на різних носіях. Таким чином ви не втратите файли у випадку, якщо комп'ютер вийде з ладу. Хмарна опція також зручна, оскільки, якщо ваш телефон викрали, ви можете легко налаштувати новий, використовуючи збережені дані. Детальнішу інформації про різні види резервного копіювання та покрокову інструкцію для пристроїв Android та Apple можна знайти за посиланням.

Блокування як спосіб захисту

У наш час смартфони пропонують безліч способів їх надійного блокування. Найкращим варіантом є поєднання надійного пароля та біометричних даних, наприклад, відбитка пальця.

Біометрика додає додатковий рівень безпеки. Що стосується самого пароля, не варто просто використовувати параметр за замовчуванням. Часто системи дозволяють збільшити довжину пароля, а деякі надають можливість вибору буквено-цифрового коду. Чим складніший пароль, тим важче зловмисникам зламати його.

Телефон викрали: як знайти пристрій та захистити інформацію на ньому

У багатьох операційних системах є вбудована функція визначення місцезнаходження смартфона. На пристроях iPhone у разі викрадення телефону можна використати додаток Find My, для Samsung доступний сервіс Find My Mobile, для інших пристроїв Android – програма Find My Device. Але для їхнього функціонування вам потрібно увімкнути ці опції. Це не тільки допоможе знайти гаджет, але й налаштувати додаткові функції захисту.

Ви можете увійти в сервіс через браузер і скористатися функціями з меню. Якщо ви просто не можете знайти смартфон, ви можете вибрати варіант дзвінка. Це допоможе відшукати пристрій, якщо ви перебуваєте поруч. Також ви можете налаштувати відображення повідомлення з проханням повернути на заблокованому екрані.

Зрештою, ви можете використати функцію видалення інформації віддалено. Однак після такий дій ви більше не зможете відслідковувати свій пристрій. Тому варто використовувати цю опцію після всіх інших спроб повернути смартфон. Віддалене видалення допоможе захистити вашу особисту інформацію від потрапляння в чужі руки.

Також часто функції віддаленого блокування, визначення місцезнаходження пристрою та віддаленого очищення можуть бути наявні у антивірусному рішенні. Зокрема, такі функції доступні в продукті ESET Mobile Security для Android.

Якщо гаджет повернути так і не вдалося, повідомте про втрачу чи викрадення телефону свого оператора, щоб він деактивував SIM-карту.

Запобігання можливих ризиків заздалегідь може допомогти уникнути вам багатьох проблем у разі викрадення телефону у майбутньому. Тому в першу чергу потрібно захистити пристрій, створити резервну копію всіх даних та налаштувати функцію визначення місцезнаходження смартфона. Якщо ваш телефон буде викрадений або загублений, ви можете принаймні бути впевненим, що ви зробили все можливе для його захисту та повернення.