Захист інформації від втрати: як здійснити резервне копіювання даних зі смартфона

Наступна новина

Сьогодні без смартфона в кишені важко уявити хоча би один день. Крім базових функцій, на ньому зберігається велика кількість конфіденційних даних – від фотографій до особистих нотаток, паролів та інших важливих файлів. Однак у разі крадіжки чи поломки телефона можна легко втратити всю інформацію без можливості відновлення. Запобігти цьому допоможе регулярне створення резервних копій.

Особливо необхідним резервне копіювання даних стає в умовах віддаленої роботи. Оскільки працівники можуть використовувати власні пристрої для зберігання корпоративної інформації, втрата якої може призвести до небажаних наслідків для всії організації.

Саме тому до Всесвітнього дня резервного копіювання спеціалісти ESET підготували рекомендації щодо здійснення резервного копіювання даних зі смартфонів з операційними системами iOS та Android.

Резервне копіювання на пристроях iOS

Існує два основні методи створення резервної копії даних iPhone або іншого пристрою iOS. Перший спосіб передбачає зберігання копії даних зі смартфона на комп’ютері або на змінних накопичувачах. При цьому, копію можна зберегти нетільки на ПК з операційною системою macOS, а й на Windows. Для цього потрібно встановити програмне забезпечення iTunes на комп’ютер, яке дозволяє управляти смартфоном (на macOS встановлено за замовчуванням). Якщо ви використовуєте версію macOS Catalina, то замість iTunes опція доступна в Finder.

  1. Спершу потрібно підключити свій пристрій до комп’ютера за допомогою USB-кабелю для зарядки пристрою.
  2. Після успішного підключення ви отримаєте запит на розблокування пристрою, використовуючи певний метод (FaceID, TouchID, код). Крім цього, можливо, для синхронізації з ПК з’явиться запит «Довіряти цьому комп’ютеру».
  3. Для продовження процесу вам необхідно обрати свій пристрій залежно від операційної системи в iTunes або в Finder. Як додатковий рівень безпеки можна застосувати шифрування для копії файлів, яка буде локально зберігатися на комп’ютері. Тепер просто натисніть кнопку «Створити резервну копію зараз».

Також іншим способом створення резервної копії інформації зі смартфона – напряму з пристрою в iCloud. Для цього потрібно перейти до налаштувань пристрою, а потім натиснути на іконку iCloud. Тепер увімкніть резервне копіювання iCloud та натисніть «Створити резервну копію зараз».

Під час цього процесу потрібно підключитися до мережі Wi-Fi. Також можна налаштувати автоматичне створення копій таким способом під час підключення до Wi-Fi. Залежно від обсягу пам’яті у сховищі iCloud, який за замовчуванням становить 5 Гб, ви також можете обрати збереження даних тільки з потрібних програм.

Наприклад, фотографії займають багато місця — залежно від якості їх розмір може становити від 1 Мб до 10 Мб або навіть 100 МБ у випадку відео. Тоді потрібно розширювати сховище або обрати інше сховище для збереження цих файлів.

Резервне копіювання на пристроях Android

У випадку з пристроями Android вам не потрібно встановлювати програмне забезпечення на ваш комп’ютер для управління смартфоном або його сховищем. Щоб створити копію фотографій та медіа-файлів на комп’ютері, вам необхідно підключити їх до комп'ютера за допомогою USB-кабелю.

Після дозволу на доступ до даних телефон з’явиться у вашому Провіднику файлів (Windows) або Finder (macOS), а ви зможете переглядати файли на своєму пристрої, копіювати їх або перетягувати їх у вибрану папку.

Як і у пристроїв iOS, ви можете створити резервну копію даних у хмарі. Параметри процесу відрізняються залежно від виробника. При цьому багато компаній пропонують власні інструменти для цього процесу. Однак спільним майже для всіх пристроївAndroid є можливість скористатися резервним копіюванням від Google.

Для цього потрібно зайти в налаштування, де можна знайти опцію «Резервне копіювання» (яка може мати дещо різні назви в різних версіях ОС). Після ввімкнення опції можна натиснути «Створити резервну копію зараз», яка скопіює ваші дані на Google Диск.

І завжди пам’ятайте, що незалежно від пристрою найкращою практикою є створення декількох резервних копій даних. Таким чином вам вдасться не втратити свої дані у разі викрадення телефону або пошкодження однієї з копій завдяки додатковому носію інформації. Планування та продумування можливих варіантів сьогодні позбавить вас від проблем втрати даних завтра.