Кількість додатків для кіберпереслідування зростає — результати дослідження ESET

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — повідомляє про зростання кількості програмного забезпечення для кіберпереслідування (сталкерське ПЗ), яке непомітно встановлюється на мобільні пристрої жертв без їх відома. Зокрема у 2019 році спеціалісти ESET зафіксували майже в 5 разів більше виявлень сталкерського ПЗ для Android, ніж у 2018 році, а в 2020 році — майже в 1,5 рази більше, ніж в 2019 році.

Крім того, дослідники ESET виявили уразливості у таких додатках для Android та їх серверах моніторингу, які можуть загрожувати безпеці конфіденційних даних та пристрою користувача.

Як додатки для кіберпереслідування потрапляють на пристрій

Сталкерське ПЗ у більшості випадків поширюється під виглядом легітимних додатків для батьківського контролю, управління продуктивністю співробітників або стеження за другою половинкою, що дозволяє уникнути ідентифікації як програм для кіберпереслідування. «Ці інструменти знаходяться в широкому доступі, тому знайти їх в Інтернеті не складно», — пояснює Лукаш Стефанко, дослідник ESET.

Рис. 1. Програма для кіберпереслідування, яка слідкує за пристроями жінок нібито задля їх безпеки.

Для встановлення подібних додатків потрібно мати фізичний доступ до пристрою, тому зазвичай переслідувачем є хтось із сім’ї чи роботи або знайомий користувача. Крім цього, на пристрої повинен бути відключений захист екрана блокування або кіберсталкер повинен знати PIN-код.

Щоб завантажити і встановити додаток, переслідувач відвідує веб-сайт постачальника сталкерського ПЗ. Якщо на пристрої встановлена програма з безпеки або за замовчуванням активований Google Play Protect, спочатку необхідно відключити їх для успішної інсталяції додатку. Після запуску необхідно налаштувати програму для кіберпереслідування, зокрема синхронізувати з обліковим записом сталкера у відповідній службі моніторингу, а також надати необхідні дозволи.

Програма може приховувати своє існування на пристрої або використовувати назву легітимного системного додатку з метою уникнення видалення користувачем. З цього моменту зловмисник, про якого жертва та переслідувач зазвичай не знають, може збирати будь-яку конфіденційну інформацію.

Чим небезпечні програми для кіберпереслідування

Дослідники ESET проаналізували 86 таких додатків для Android різних постачальників. У результаті аналізу було виявлено безліч серйозних проблем з безпекою та конфіденційністю, які можуть призвести до отримання зловмисниками контролю над пристроєм жертви чи обліковим записом кіберсталкера, перехоплення даних користувача, завантаження підроблених даних або виконання віддаленого коду на смартфоні жертви.

У 58 таких додатків спеціалісти ESET виявили загалом 158 проблем з безпекою та конфіденційністю, які можуть становити серйозну загрозу для пристрою жертви. Крім цього, ризики існують навіть для кіберсталкерів та постачальників програм.

Серед найбільш поширених проблем — незахищена передача особистих даних жертв, зберігання конфіденційної інформації на зовнішніх носіях та її розкриття неавторизованим користувачам, а також витік інформації.

Рис. 2. Темпи зростання сталкерського ПЗ для Android.

У зв’язку зі зростанням загроз такого виду користувачам варто перевірити свій пристрій на наявність програм для кіберпереслідування та попередити своїх близьких про можливу небезпеку. Оскільки це не тільки неетично, але також може призвести до розкриття особистої інформації, кібератак та шахрайства.

Для цього необхідно знайти та видалити всі підозрілі додатки для кіберпереслідування або програми зі шпигунським функціоналом. Зокрема за допомогою надійного рішення з безпеки ви можете просканувати пристрій та виявити потенційну загрозу. Зверніть увагу, що у випадку видалення або відключення програми для кіберпереслідування, сталкер буде знати про це.

Крім цього, щоб перешкодити маніпуляціям зі своїм мобільним пристроєм, вам варто використовувати надійний пароль або біометричну аутентифікацію.

Більш детальна інформація про сталкерське ПЗ для Android доступна за посиланням.