Міжнародний день захисту інформації: як покращити безпеку пристроїв

Наступна новина

З появою смарт-технологій та все більш складних кіберзагроз захист пристроїв та особистих даних потребує ще більшої уваги. Саме тому до Міжнародного дня захисту інформації спеціалісти ESET підготували основні правила для безпеки ваших пристроїв та особистих даних.

Безпека пристроїв

Смарт-годинники, голосові помічники, роботи-пилососи, розумні дверні дзвінки, радіо-няні з підключенням до Інтернету — всі ці сучасні пристрої навіть неможливо було уявити років 20 назад. Смарт-технології стали настільки звичною частиною повсякденного життя, що користувачі часто забувають про ризики інфікування даних побутових пристроїв вдома.

На жаль, не всі смарт-гаджети були розроблені з урахуванням вимог безпеки, і деякі з них можуть надати хакерам легкий доступ до безпечних мереж. Щоб захистити свій будинок від кіберзлочинців, використовуйте двофакторну аутентифікацію на всіх підключених пристроях та своєчасно встановлюйте оновлення програм та пристроїв. Крім цього, використовуйте програму з безпеки для комплексного захисту ваших пристроїв від шкідливих програм та атак.

Захист даних

Сучасні девайси зберігають безліч особистих даних про кожного користувача. Будь-які уразливості у системах пристроїв чи програмах можуть бути використані кіберзлочинцями. Базовим та досить важливим правилом для захисту даних є правильне створення та управління паролями.

  • Створюйте надійний та унікальний пароль для кожного акаунту, щоб знизити ризики атак з використанням даних для входу у разі зламу одного з ваших облікових записів.
  • Використовуйте менеджер паролів для зберігання даних для входу до всіх акаунтів, щоб не запам’ятовувати безліч складних та різних фраз.
  • Використовуйте генератор паролів, щоб не перейматися кожного разу щодо створення унікальної та складної комбінації.
  • Забезпечте захист даних на випадок втрати чи викрадення вашого пристрою за допомогою шифрування та резервного копіювання файлів. Резервні копії даних можна зберігати онлайн у хмарі, яка часто пропонує зашифроване сховище, а також на зовнішньому жорсткому диску або USB.

Безпека профілю в Інтернеті

Один із способів захистити дані — це скоротити їх кількість в Інтернет-мережі. Подумайте, скільки особистої інформації дійсно потрібно під час створення кожного облікового запису, та спробуйте обмежити її кількість до мінімуму.

У соціальних мережах намагайтеся не розкривати особисті дані в повідомленнях або під час розмови з користувачами, яких ви ніколи не зустрічали. У разі можливості обмежте доступ інших користувачів до інформації профілю та приймайте запити на відстеження тільки від тих акаунтів, яким ви довіряєте.

Зазвичай ви можете неусвідомлено ставити під загрозу свої дані, наприклад, використовуючи  загальнодоступний Wi-Fi або залишаючи Bluetooth-з’єднання увімкненим. Зведіть до мінімуму можливість підключення, коли ви перебуваєте не вдома. А у разі необхідності підключення до публічного Wi-Fi, використовуйте VPN.

Читайте також:

Рейтинг найгірших паролів 2020: що робити, якщо ваш теж у списку

Захист даних в хмарі: як безпечно зберігати файли на Google Диску

Неактивні профілі соцмереж: чим небезпечні та чому варто видаляти такі акаунти