Спеціалісти ESET виявили уразливість KrØØk у Wi-Fi-чипах ще ряду виробників

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — повідомляє про виявлення уразливості KrØØk у Wi-Fi чипах ще кількох виробників. Про цю уразливість спеціалісти ESET повідомляли раніше, на той момент вона була зафіксована у Wi-Fi чипах Broadcom та Cypress.

Використовуючи KrØØk, зловмисники можуть перехоплювати та розшифровувати конфіденційні дані жертв. Це можливо завдяки тому, що дані бездротової мережі шифруються за допомогою парного сеансового ключа WPA2, що складається з нулів, замість належного сеансового ключа. Для перехоплення даних кіберзлочинцям не потрібно знати навіть пароль від Wi-Fi, а достатньо знаходитися в межах сигналу Wi-Fi.

Після виявлення уразливості спеціалісти ESET повідомили про неї постачальників та згодом опублікували результати дослідження. Завдяки оприлюдненню матеріалу багато виробників дізналися про проблему, а деякі з них навіть виявили недолік у власних продуктах та застосували відповідні виправлення.

Спеціалісти ESET продовжили дослідження та виявили подібні уразливості в Wi-Fi чипах ще декількох постачальників, серед яких – Qualcomm. Виявлена уразливість також призводила до небажаного розкриття інформації шляхом передачі незашифрованих даних замість зашифрованих фреймів, як і в ситуації з KrØØk. Однак у цьому випадку замість шифрування за допомогою нульового сеансового ключа дані взагалі не шифрувалися.  Зокрема спеціалісти ESET виявили уразливість у D-Link DCH-G020 Smart Home Hub та бездротовому роутері Turris Omnia. При цьому, будь-які інші пристрої, які використовують чипсети Qualcomm без застосованих виправлень, також будуть уразливі.

Варто зазначити, що у липні виробник Qualcomm випустив виправлення для відповідного драйвера, який використовується в продуктах з офіційною підтримкою. Не всі пристрої з чипами Qualcomm використовують цей драйвер, однак у деяких випадках застосовується драйвери Linux з відкритим кодом, наприклад, драйвер «ath9k».

Також уразливість, пов’язана з відсутністю шифрування, була виявлена у Wi-Fi чипах від MediaTek, зокрема у роутерах ASUS RT-AC52U та наборі для розробки Microsoft Azure Sphere. Останній використовує мікроконтроллер MT3620 MediaTek і застосовується в ряді IoT-додатків.

За інформацією MediaTek, виправлення були випущені протягом березня та квітня 2020 року. Тоді як виправлення для MT3620 було включено до версії операційної системи 20.0 Azure Sphere, випущеної в липні 2020 року.

Оскільки минуло більше п’яти місяців з моменту виявлення уразливості, а недолік ще може залишитися невиправленим, компанія ESET вирішила випустити скрипт для перевірки пристроїв на наявність KrØØk, до якого увійшло також тестування нових версій уразливості, описаних вище. Цей скрипт може бути використаний дослідниками чи виробниками для перевірки відсутності уразливості та ефективного застосування виправлення.

У той же час користувачам рекомендується застосувати необхідні оновлення для точок доступу та Wi-Fi-роутерів, а також всіх пристроїв з підтримкою Wi-Fi, оскільки наявність KrØØk надає кіберзлочинцям додаткові можливості для подальших атак.