Діагностичні тести на COVID-19, профінансовані фондом ESET, пройшли офіційну перевірку регулюючими органами Словаччини

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — повідомляє про завершення розробки словацькими вченими нового діагностичного набору для COVID-19, який вже було зареєстровано Словацькою державною службою з контролю лікарських засобів. Варто зазначити, що перші 100 000 тестів на коронавірус, профінансовані Фондом ESET, надійдуть в державні діагностичні лабораторії.

Словацькі вчені з MultiplexDX, Біомедичного центру Словацької академії наук (BMC SAS), Наукового парку університету імені Коменського в Братиславі, компаній Lambda Life та ProScience Tech об'єднали свої зусилля для розробки першого в Словаччині діагностичного набору для коронавірусу. Новий діагностичний тест на COVID-19 був зареєстрований 14 травня під назвою vDetect COVID-19 RT-qPCR.

«Це перша реєстрація IVD тесту на COVID-19 у Словацькій державній службі з контролю лікарських засобів (ŠUKL), який був розроблений та зареєстрований в Словаччині», — коментує Зузана Батова, директор ŠUKL.

В процесі перевірки тесту словацькі дослідники з MultiplexDX винайшли спосіб підвищення чутливості тесту, що трохи сповільнило процес подачі заявки в регулюючий орган.

 «Тести, проведені в двох незалежних лабораторіях на 92 клінічних зразках, показали ідентичні результати порівняно з еталонним методом та іншими тестами. Таким чином високу точність тесту було підтверджено на клінічних зразках», — коментує доктор медичних наук з BMC SAV.

«Розробка нового діагностичного тесту на COVID-19 підтверджує високий рівень розвитку науки у Словаччині,  а також демонструє здатність швидкого вирішення соціальних проблем. Саме тому ми підтримуємо науку вже тривалий час. Участь ESET в розробці діагностичних тестів на коронавірус також стало для нас цікавим викликом, оскільки ми виявляємо комп'ютерні віруси з моменту заснування нашої компанії», — коментує Річард Марко, генеральний директор ESET.

Словацькі компанії Lambda Life та ProScience Tech також брали участь в процесі підготовки діагностичного комплекту. «У співпраці з численними талановитими вченими і вітчизняними компаніями  ми не тільки отримали схвалення першого тесту на COVID-19 в Словаччині, а й розробили кращий продукт в складних умовах, який допоможе країні. Це було аж ніяк не просте завдання, і я радий, що все вдалося», — коментує Роберт Містрік, спеціаліст групи з кризових ситуацій в уряді Словаччини.