День матері: поширені види шахрайства в мережі Інтернет напередодні свята

Наступна новина

Напередодні будь-яких свят, зокрема і перед Днем матері, Інтернет-магазини готують спеціальні цінові пропозиції та поповнюють асортимент для привітання найрідніших. Для кіберзлочинців такі події також відкривають нові способи нажитися на довірливих чи неуважних користувачах.

Ймовірно, шахраї будуть не просто маскуватися під продавців товарів, а й намагатимуться через знайомства з одинокими матерями виманювати їхні гроші. Спеціалісти ESET підготували перелік поширених видів шахрайства в мережі Інтернет, на які можна буде натрапити напередодні та під час Дня матері.

Шахрайські оголошення

Цей вид шахрайства в мережі Інтернет використовується найчастіше напередодні та під час свят. Оголошення з шахрайськими пропозиціями, зазвичай, поширюються через соціальні медіа та програми для обміну повідомленнями за допомогою зламаних акаунтів. Натискання на таку підроблену рекламу спрямує вас на шахрайський веб-сайт, який, ймовірно, буде рекламувати фальшиві або неіснуючі продукти.

У гіршому випадку результатом такого шахрайства в мережі Інтернет може стати проникнення на ваш пристрій шкідливого програмного забезпечення, яке може викрадати конфіденційні дані або блокувати ваш пристрій з вимогою викупу. Шахраї, як правило, неуважні до деталей, тому звертайте увагу на далекі від реальності ціни, граматичні помилки чи підозрілі опитування.

Підроблені Інтернет-магазини

Кіберзлочинці намагаються використовувати всі доступні способи для введення в оману своїх потенційних жертв. Підроблені веб-сайти для покупок ідеально підходять для їхніх цілей шахрайства в мережі Інтернет. Досить часто такі фальшиві ресурси можуть виглядати як авторитетні онлайн-магазини, які запустили окремий веб-сайт для певної рекламної акції. День матері, який відзначається у всьому світі, теж може стати приводом для поширення такого виду шахрайства в мережі Інтернет. Такі підробні Інтернет-магазини можуть рекламувати подарунки, особливо орієнтовані на матерів, та пропонувати нереальні знижки для переконання потенційних жертв натиснути кнопку «купити».

На жаль, якщо ви зробити це, ваші банківські дані можуть потрапити в руки кіберзлочинців, а шахраї рано чи пізно викрадуть кошти з вашого рахунку. Отже, під час покупок онлайн вам обов'язково слід проявити обережність і спочатку перевірити магазин належним чином, зокрема пошукати рекомендації, інформацію про період існування сайту і, можливо, навіть спробувати зв’язатися з службою підтримки.

Подарункові картки та купони

Іншим популярним видом шахрайства в мережі Інтернет є використання фальшивих подарункових карток та купонів. Після натискання на такий підробний купон на ваш пристрій може завантажитися інсталятор шкідливого програмного забезпечення, наприклад банківського трояна або навіть програми для зчитування натиснень клавіатури. Крім цього, зловмисники можуть розсилати купон всьому вашому списку контактів, збільшуючи власні шанси інфікувати велику кількість пристроїв. Наприклад, нещодавно спеціалісти ESET виявили банківський троян, який використовував фальшиві купони для знижки в McDonald's для проникнення на пристрої жертв.

Тому у разі отримання такого купону чи подарункової картки обов'язково переконайтеся, що вони були розповсюджені через офіційні канали компанії, наприклад, офіційний додаток. Якщо у вас виникли підозри, пошукайте подібну пропозицію на офіційному сайті компанії чи в соціальних мережах.

Афери в додатках для знайомств

На тлі пандемії COVID-19 популярність програм та веб-сайтів для знайомств зросла, що також привертає увагу злочинців. Відповідно до звіту ФБР про Інтернет-злочинність за 2019 рік, шахрайство в цій сфері є одним з найбільш прибуткових для зловмисників.

Тому після знайомства в мережі Інтернет краще перевірити фотографію нового знайомого за допомогою функції пошуку зображень Google, а також звертати увагу на спроби шахрая перейти на іншу платформу спілкування (з метою уникнення перевірки на підозрілу поведінку в додатку).

Отже, під час пошуку максимально вигідних пропозицій варто бути пильними і ретельно перевіряти будь-яку інформацію, яка виглядає занадто привабливою, щоб бути правдою. Зокрема слід ретельно читати повідомлення з такими пропозиціями та  шукати невідповідності, а також перевіряти достовірність пропозицій через офіційні веб-сайти або розглядати можливість придбання безпосередньо у постачальника.

Головне не забувайте, що ваша увага для матерів – найцінніший подарунок. Тому подаруйте їм в цей прекрасний день ваше тепло, а також потурбуйтеся про їх онлайн-безпеку.