Всесвітній день паролів: 5 поширених помилок під час створення комбінації для входу

Наступна новина

Введення пароля під час входу до одного з десятків або сотень сервісів стало буденною справою  і більшість з нас рідко замислюється над цим. Зазвичай, користувачі використовують прості паролі, які легко запам'ятовуються, щоб пришвидшити процес входу в систему чи обліковий запис. Однак це лише одна з багатьох помилок, які користувачі здійснюють під час створення комбінації для захисту входу до особистого акаунту.

У зв’язку з відзначенням Всесвітнього дня паролів спеціалісти ESET підготували список 5 найпоширеніших помилок, яких припускаються користувачі, під час створення та використання паролів.

1. Створення простих паролів

Проблеми часто починаються зі створення самого пароля. Найчастіше люди створюють короткі та прості комбінації, які легко запам'ятати. Хоча зараз у більшості служб існують певні вимоги до мінімальної кількості символів та їх типу. Вже кілька років поспіль комбінація «12345» входить в п’ятірку найпопулярніших паролів користувачів.

Крім простих і очевидних слів, популярною помилкою користувачів є використання деталей з особистого життя у тексті паролів. 6 з 10 дорослих користувачів використовували в своїх паролях ім'я близької людини або день народження.

Тому спеціалісти рекомендують створювати складну комбінацію для входу, а також при можливості слід використовувати двофакторну аутентифікацію (2FA) для додаткового рівня захисту від різних типів атак. Більше рекомендацій щодо створення надійного паролю доступно за посиланням.

2. Повторне використання

Одна з найбільш поширених помилок – повторне використання паролів. Після успішного створення паролю до одного сервісу, більшість користувачів починають використовувати його і до інших служб, аби не перейматися створенням нового ключа для входу. За даними опитування Google, 52% респондентів повторно використовують один і той самий пароль для декількох облікових записів, а 13% — для всіх своїх акаунтів.

Найсерйозніша проблема повторного використання паролів полягає у можливості стати жертвою атак шляхом заповнення облікових даних. Під час здійснення таких атак зловмисники використовують боти для зламу сайтів за допомогою викрадених облікових даних  з інших сервісів, поки не знайдеться правильна комбінація.

3. Зберігання паролів у вигляді тексту

Інша поширена помилка — це збереження паролів на папері або в нотатках та текстових документах на комп'ютерах чи смартфонах. У першому випадку будь-хто зможе без додаткових зусиль отримати доступ до ваших особистих даних.

Тому у разі запису паролю на папері, записуйте не сам пароль, а підказки, які допоможуть його згадати. Крім цього не зберігайте свої записи у відкритих місцях. Зберігання на пристроях є ще більш небезпечним, оскільки у випадку інфікування пристрою шкідливим ПЗ, зловмисники зможуть отримати доступ до всіх облікових записів.

4. Обмін паролями

Ще однією помилкою є спільне використання паролів. За даними Google, 43% користувачів зізналися, що діляться паролями з іншими. До них відносяться паролі до стримінгових сервісів, облікових записів електронної пошти, соціальних мереж і навіть акаунтів служб онлайн-покупок. Більше половини з опитаних сказали, що поділилися паролем зі своїм близьким другом.

Після відправки пароля ще комусь, рівень безпеки цього облікового запису різко знижується. Оскільки ви не можете контролювати дії іншого користувача, який так само може поділитися обліковими даними ще з кимось. Крім цього, важливим моментом є  спосіб передачі облікових даних другу. У випадку відправки даних для входу електронною поштою або через месенджер  у вигляді простого тексту ви ризикуєте стати жертвою зловмисників. 

Ще одна важлива річ, яку слід пам'ятати: спільний пароль дає доступ іншому користувачу і дозволяє здійснювати будь-які дії. Наприклад, у випадку поширення облікових даних до платформ онлайн-покупок, інший користувач бачить всі проведені оплати і при бажанні може отримати доступ до вашої кредитної картки.

5. Періодична зміна паролів

У деяких організаціях існує правило змінювати паролі кожні два або три місяці «з міркувань безпеки». Але всупереч поширеній думці, регулярна зміна пароля (без доказів викрадення) не робить обліковий запис автоматично безпечнішим або більш важким для злому.

За результатами досліджень, користувачі необдумливо змінюють паролі і створюють передбачувані комбінації.  Зазвичай, вони збільшують число, змінюють букву на схожий символ (наприклад, букву S змінюють на $), додають або видаляють спеціальні символи, переміщують цифри з кінця на початок. Також були випадки, коли користувачі вказували місяць та рік зміни пароля, щоб легко запам'ятати ці часті зміни.

Такі дії користувачів дозволяють хакерам викрадати облікові дані без особливих зусиль. Відповідно до досліджень UNC, якщо хакери знають один пароль, вони зможуть легко відгадати наступний. Варто також відзначити, що як тільки зловмисники отримають доступ до вашого пристрою, вони зможуть встановити програму для зчитування натиснень клавіатури з метою відслідковування паролів та їх змін. Звичайно, якщо на пристрої встановлено рішення для захисту робочих станцій, то існує набагато більше шансів, що такий вид шкідливої програми буде виявлено та знешкоджено.

Створення унікальних надійних паролів до кожного облікового запису є досить складним завданням. Тому спеціалісти ESET рекомендують створювати пароль з маловідомих фраз, а також  використовувати двофакторну аутентифікацію для додаткового захисту акаунтів. Також варто використовувати менеджер паролів, щоб не тримати всі складні комбінації в голові. У такому випадку вам потрібно буде запам'ятати тільки один пароль.