День Землі 2020: як безпечно утилізувати комп’ютер

Наступна новина

Сьогодні у всьому світі відзначається День Землі, який був започаткований у 1970 році з метою створення екологічного руху щодо проблем навколишнього середовища. Цього року тема кампанії зосереджена на діях, спрямованих на освіту та активізацію кліматичного руху у всьому світі.

Однією з найбільших екологічних проблем сучасного світу є проблема електронних відходів. Кожного року у всьому світі утилізується 40 мільйонів тонн електронних відходів, а фактично щосекунди викидається близько 800 ноутбуків. Тільки 12,5% з цих відходів переробляють, решту відправляють на сміттєзвалища або спалюють. При цьому токсичні сполуки, які містяться в комп’ютерних компонентах, забруднюють нашу землю, повітря та воду.

Однак небезпека полягає не тільки в забрудненні навколишнього середовища, а також у  спричиненні проблем кібербезпеки через неправильне очищення пам’яті пристроїв. Комп'ютери зберігають багато персональних даних — від конфіденційних документів до фінансової інформації. У разі недотримання правил повного видалення даних з ПК інформація може бути відновлена ​​та використана в зловмисних цілях.

У зв’язку з відзначенням Дня Землі 2020 року  спеціалісти підготували необхідні правила, яких варто дотримуватися, перш ніж позбутися від своїх ПК чи ноутбуків.

Що потрібно зробити перед тим, як утилізувати комп’ютер?

  1. Створіть резервну копію всіх даних. Це можна зробити самостійно в Інтернеті за допомогою хмарних служб для зберігання даних, або через зовнішній жорсткий диск. Перед очищенням системи переконайтеся, щоважливі файли ви скопіювали.
  2. Перш ніж видалити файли та програми, встановлені на ПК чи ноутбуці, вийдіть з усіх своїх облікових записів соцмереж, електронних скриньок та інших додатків.
  3. Виконайте скидання до заводських налаштувань комп’ютера, щоб повністю очистити ваш жорсткий диск. Точний процес завершення скидання налаштувань залежить від системи, тому обов'язково знайдіть відповідну процедуру для пристрою. Крім цього,  рекомендується дістати жорсткий диск зі свого ноутбука чи ПК та фізично знищити його.

Де можна утилізувати комп’ютер?

Для того, щоб правильно утилізувати комп’ютер варто розглянути декілька варіантів та вибрати найбільш підходящий для себе. Багато роздрібних мереж пропонують можливість обміну старого ноутбука на новий пристрій зі знижкою. Тому, якщо вам набрид старий девайс, і ви хочете новий – цей спосіб ідеально підходить.

У деяких країнах компанії з продажу електронних девайсів юридично зобов’язані допомогти вам безпечно утилізувати комп’ютер. Тому варто звернутися до компанії, де ви придбали пристрій, щоб дізнатися чи мають вони таку можливість.

Крім цього, існує багато благодійних організацій, які приймають електронні пристрої як пожертви. Таким чином ви дозволяєте комусь іншому скористатися ПК чи ноутбуком, а також уникаєте ризику потрапляння його на сміттєзвалище.

Однак, якщо у вас відсутні можливості подарувати чи пожертвувати свій старий пристрій, ви можете віднести його до компанії, яка займається переробкою різних девайсів. Будь-який з цих способів допоможе правильно утилізувати комп’ютер, що в свою чергу зменшить кількість електронних відходів у всьому світі.