Фонд ESET профінансує розробку та виготовлення 100 тисяч ПЛР-тестів на коронавірус

Наступна новина

Вчені зі словацьких компаній MultiplexDX, LambdaLife та ProScienceTech об'єднали зусилля з вірусологами з Біомедичного центру Словацької академії наук (BMC SAV) з метою розробки реагентів для більш точного виявлення SARS-CoV-2,відповідно до протоколів Всесвітньої організації охорони здоров'я. Фонд ESET вирішив підтримати розробки та профінансувати перші 100 тисяч тестів на коронавірус, які будуть безкоштовно передані у державні установи в Словацькій Республіці.

Зараз у співпраці з командою вчених з BMC SAV перевіряються перші зразки тестів на коронавірус. Попередні результати показують хорошу чутливість до вірусу, порівняно з засобами діагностики, які вже використовуються. «Це означає, що наш тест є надійним і точним та потенційно може допомогти у діагностиці пацієнтів на ранній стадії. Ми плануємо виготовити компоненти для 100 тисяч тестів на коронавірус протягом двох тижнів», — розповів засновник MultiplexDX.

«Процес виявлення вірусу складається із збору проб, ізоляції РНК та ПЛР-діагностики. Наші спільні дослідження зараз зосереджені на вдосконаленні останнього кроку», — зазначили в LambdaLife.

«Я вірю, що зусилля наших науковців будуть успішними, і ми зможемо створити достатньо тестів на коронавірус з власних ресурсів. Завдяки цьому ми матимемо можливість не тільки допомогти Словаччині, але й створити резерв у випадку дефіциту в усьому світі», — коментує працівник Центрального кризового штабу у Словаччині.

Фонд ESET підтримав розробки та забезпечив фінансування перших 100 тисяч одиниць тестів для ефективної діагностики та профілактики COVID-19. Словацькі державні установи отримають їх безкоштовно. «Під час створення фонду для нас було важливо забезпечити ефективну широкомасштабну діагностику, якої можна досягнути лише завдяки співпраці науковців. Така критична ситуація виявляє важливість розвитку науки в Словаччині, яку вже декілька років підтримує фонд ESET», — розповів Річард Марко, генеральний директор ESET.

Виробничі потужності для створення тестів на коронавірус будуть доступні насамперед діагностичним лабораторіям на словацькому ринку. «Ми готові співпрацювати з державними лабораторіями, забезпечувати гнучке реагування та ефективне постачання, — коментують розробники тестів. — Після задоволення потреб словацьких лабораторій ми зможемо направити свій потенціал і на інші країни, яким може знадобитися наша допомога».