Розбите серце та викрадені кошти: як не стати жертвою шахрайства онлайн

Наступна новина

У сьогоднішньому динамічному світі стає все складніше поєднувати успішну кар’єру, ведення насиченого соціального життя та пошук щасливого кохання. Тому люди часто переходять на зручніші способи знайомства з потенційною другою половиною – спеціальні додатки та веб-сайти, такі як Tinder, OkCupid, Hinge або Bumble. Однак там охочі знайти любов можуть стати легкою ціллю шахрайства онлайн.

За підсумками звіту про Інтернет-злочинність у 2018 році, збитки від шахрайства онлайн з використанням романтичної тематики становили майже 363 мільйонів доларів США, посівши другу сходинку. При цьому багато жертв втрачали всі свої заощадження або навіть потрапляли в борги.

У зв’язку з поширення такого виду шахрайства онлайн, особливо напередодні Дня Святого Валентина, спеціалісти ESET підготували перелік найпоширеніших ознак, які допоможуть розпізнати шахраїв, які шукають ключ не до серця, а до гаманця жертви.

  • Шаблонні фотографії

    Зловмисники, як правило, використовують знімки моделей, які можуть бути створені для продажу конкретного товару. Саме тому слід з недовірою ставитися до нових знайомих, які на фотографіях позують лише з певним товаром, наприклад із напоями чи електронікою. У разі виникнення підозр попросіть у співрозмовника сімейну фотографію, оскільки у цієї моделі, фото якої використовують зловмисники, може і не бути такої тематичної фотосесії. Крім того, для правдоподібності шахраї можуть викрадати фотографії реальних людей.

    В обох випадках ви можете здійснити швидку перевірку шляхом зворотного пошуку фотографій в розділі зображень Google. Перейдіть на цей ресурс, натисніть на піктограму камери та перетягніть туди URL-адресу фото або сам знімок. Якщо фото нового знайомого у Вас лише на телефоні, тоді зробіть знімок екрану, завантажте його на свій комп’ютер та перевірте способом, наведеним вище.

  • Швидке зізнання в сильних почуттях

    Основною ознакою онлайн-шахрайства є надто швидкий розвиток стосунків. Обіцянки та зізнання в коханні протягом перших кількох годин спілкування з віртуальним знайомим мають викликати підозри. Шахраї використовують цей прийом, щоб Ви забули про обережність, а зловмисники могли врешті-решт досягти своєї кінцевої мети – отримати доступ до Ваших коштів.

    Варто зазначити, що більшість сервісів знайомств дозволяють заблокувати та повідомити про профіль потенційного шахрая, а команда модерації додатка може видалити його.

  • Бажання перевести діалог на іншу платформу

    Ще однією ознакою онлайн-шахрайства є те, що зловмисники в першу чергу стараються перейти до спілкування з Вами на іншій комунікаційній платформі. Це може бути пов’язано з тим, що на платформах для знайомств є способи виявлення шахрайства онлайн. Щоб уникнути запуску цих механізмів, зловмисники намагаються отримати Ваш номер телефону або ж знайти Ваш профіль в додатках для обміну повідомленнями. Однак пам’ятайте, що на момент знайомства Ви вже надаєте занадто багато особистої інформації людині, яку практично не знаєте.

    Якщо новий знайомий одразу просить почати спілкуватися в іншому додатку чи соціальній мережі, будьте обережні та краще повідомте про такі спроби розробникам платформи.

  • Неможливість зустрітися

    Шахраї часто видають себе за професіоналів, яким доводиться працювати за кордоном протягом тривалого часу, наприклад, військових, лікарів чи дипломатів. Таким чином їм легше придумати виправдання, коли Ви захочете зустрітися особисто. Щоразу, коли Ви намагатиметесь запланувати зустріч, у таких шахраїв напоготові буде нове виправдання. Декілька скасувань – це нормально, але відмова від кожного запропонованого побачення має стати для Вас тривожним сигналом, після якого варто поговорити з новим знайомим про справжні причини.

  • Помилки в написанні

    Ще однією схемою шахрайства онлайн є створення підроблених профілів та спілкування від імені іноземців. Тому слід бути обережнішим, якщо житель англомовної країни допускає багато помилок в написанні чи розмові.

    Якщо у вас вже виникли сумніви, Ви можете запитати співрозмовника більше про місцевість, де людина проживає. Крім того, слід пошукати інформацію про нового знайомого в Google. Однак цю тактику варто застосовувати лише як допоміжний засіб перевірки, оскільки аферисти також можуть її використовувати для відповіді на Ваші запитання.

  • Прохання надіслати гроші

    Через деякий час після знайомства шахраї можуть попросити позичити гроші. Зазвичай, зловмисники спершу просять невелику сумку на ремонт автомобіля або на купівлю ліків. Але з часом вони неухильно збільшуватимуть потрібну суму, часто придумуючи нові історії, наприклад, про оплату медичних рахунків свого хворого родича та проблеми з новим бізнесом.

Таким чином жертви могли втрачати всі свої заощадження. Більше того, до 30 відсотків жертв такого виду шахрайства онлайн без їхнього відома використовувались у кримінальних схемах, пов’язаних з відмиванням грошей, а в деяких випадках залучалися до перевезення незаконних речовин через кордон.

Згідно з даними FTC, у 2015-2018 роках щорічна кількість жертв такого виду шахрайства онлайн зросла з 8 500 до 21 000. Ці цифри не відображають справжній масштаб проблеми, оскільки багато жертв занадто соромляться зізнаватися в цьому. Зважаючи на серйозність проблеми, користувачам сайтів та додатків для знайомств всупереч переконанню, що стосунки будуються на довірі, варто якомога ретельніше перевіряти інформацію, а не сліпо довіряти кожному слову віртуального знайомого. Це допоможе вберегти Ваш гаманець від шахраїв, а Ваше серце – від розчарувань.