Оголошено перших лауреатів наукової премії ESET Science Award

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — оголосила перших лауреатів премії ESET Science Award. Премія була започаткована наприкінці минулого року фондом ESET, щоб відзначити  словацьких вчених, чий внесок  у розвиток науки та медицини є вагомим не лише для Словаччини, але й для усієї міжнародної спільноти. Перших лауреатів ESET Science Award було визначено після кількох місяців інтенсивної підготовки та оцінки номінантів. Вручення нагород відбулося на урочистому вечорі 18 жовтня 2019 року.

Лауреати обиралися за трьома категоріями: видатні вчені, які зробили значний внесок у розвиток словацьких та міжнародних досліджень в сферах науки та медицини, молоді вчені до 35 років, а також викладачі університетів, які є провідними спеціалістами у своїй галузі та сприяють поглибленню інтересу студентів до наукових досліджень.  

Лауреатами перших двох категорій стали вчені з галузі медицини, які займаються дослідженнями ранньої діагностики ураження та недостатності нирок, а також онкологічних захворювань.  Лауреатом третьої категорії став професор університету, який є співзасновником міждисциплінарної навчальної програми з біоінформатики і наукових даних та викладає теми, орієнтовані на алгоритмічне вирішення проблем, машинне навчання та інтеграцію даних.

Переможців обирала міжнародна комісія на основі складного процесу оцінювання. До уваги бралося цитування в профільних журналах, авторство та співавторство у створенні великих публікацій. Важливим критерієм була і участь у міжнародних дослідницьких проектах, а також користь їхньої науково-дослідної діяльності для суспільства.  Серед учасників комісії — професори словацьких наукових університетів, кращі європейські експерти у галузі науки та досліджень, а також один з лауреатів Нобелівської премії.

«Усі лауреати та фіналісти — одні з найкращих представників сучасної науки. Їх наукові дослідження є надзвичайно актуальними не тільки у Словаччині, але і за кордоном. Я радий привітати переможців та вірю, що ця нагорода допоможе їм у подальшій науковій кар’єрі» — коментує Річард Марко, генеральний директор ESET.