ТОП-10 Інтернет-загроз в Україні: квітень, 2019

Наступна новина

Компанія ESET представляє рейтинг активності шкідливих програм у квітні 2019 року. За даними системи зворотного зв’язку ESET Live Grid, найбільш поширеними в Україні були загрози, які показують рекламу.

Рейтинг загроз

У квітні, як і минулого місяця, українських користувачів найчастіше атакувала загроза JS/Adware.Agent.AF (8.14%), яка відноситься до рекламного програмного забезпечення. Крім цієї загрози, до рейтингу потрапило і таке рекламне програмне забезпечення, як Android/Hiddad (3.05%), Win32/AdWare.FileTour (2.4%) та JS/Adware.Agent.AA (1.51%). Такі загрози небезпечні не лише тим, що можуть показувати рекламу — спливаюче вікно може перенаправляти на сайт та призвести до завантаження та виконання інших небезпечних файлів.

Довгий час популярною залишається і загроза SMB/Exploit.DoublePulsar (6.9%), яка запобігає використанню уразливих систем шкідливим програмним забезпеченням Win32/Exploit.CVE-2017-0147.A та Win32/Filecoder.WannaCryptor.

Широко поширеним методом інфікування пристроїв користувачів залишається перенаправлення на шкідливі сайти або сторінки для завантаження різних загроз. Однією з таких загроз є HTML/ScrInject (3.87%). Цей шкідливий Javascript-код часто вбудовують у  html-файли легітимних веб-сайтів, які мають певні уразливості.

Кіберзагроза Win32/MediaGet (3.43 %), яка опинилась на четвертому місці рейтингу, після потрапляння на комп’ютер жертви могла інсталювати додаткові розширення браузера, проникати в інші процеси пристрою, додавати файли для запуску під час завантаження системи. Кіберзлочинці часто використовують цю загрозу для завантаження різних шкідливих додатків.

Крім згаданих вище загроз, спостерігалось підвищення активності HTML/IFrame (2.07 %) — шкідливого коду, призначеного для крадіжки персональних даних та конфіденційної інформації користувачів.

Для захисту особистих даних спеціалісти ESET рекомендують користувачам:

  • Бути надзвичайно обережними під час роботи в мережі Інтернет та не переходити за випадковими посиланнями;
  • Використовувати актуальні версії програмного забезпечення, зокрема і рішень для захисту;
  • Регулярно робити резервні копії найбільш важливих файлів.