Небезпека онлайн-знайомств: як не стати жертвою шахраїв в Інтернеті

Наступна новина

Сервіси знайомств онлайн набирають все більшої популярності у сучасному світі. Адже багато людей не знайшовши свою другу половинку в реальному світі, переходять до віртуального. За даними GlobalWebindex, у Сполучених Штатах та Європі сайти знайомств використовують 29% жителів, тоді як в Латинській Америці та Азії цей показник досягає майже половини населення.

Існують десятки додатків для знайомств в Інтернеті, деякі поширені у всьому світі, а інші лише в деяких країнах. Проте, без сумніву, найбільш популярними вважають Tinder та Happn, в яких зареєстровані понад 50 мільйонів користувачів. Такі програми та сайти, в першу чергу, мають на меті допомогти знайти свою любов. Проте часто кіберзлочинці використовують популярні додатки для знайомств у своїх зловмисних цілях, наприклад, виманювання коштів чи банківських даних у жертв шахрайським способом. Для такого виду шахрайства в Інтернеті зловмисники вдаються до різних методів та хитрощів.

Найвідомішими та найбільш популярними прийомами шахрайства в Інтернеті є:

  1. Зловмисник емоційно маніпулює жертвою для отримання коштів чи певної особистої інформації. Наприклад, шахраї часто кажуть, що відправляють подарунки з іншої країни та просять лише оплатити певну суму для доставки. Або розповідають про тяжке захворювання та просять переслати кошти на лікування.
  2. Кіберзлочинець обманом переконує жертву відправити особисте фото чи відео, а потім шантажує, вимагаючи гроші.

Шахрайство в Інтернеті: рекомендації щодо захисту

Користувачі додатків для знайомств мають розуміти, що будь-хто може стати жертвою шахраїв. Тому напередодні Дня Святого Валентина спеціалісти ESET підготували список основних рекомендацій, які допоможуть захиститися від шахрайства в Інтернеті.

  • Перевіряйте в соціальних мережах нових знайомих, спробуйте знайти більше інформації про свого співрозмовника.
  • Не надсилайте гроші малознайомим людям з Інтернету, перш ніж не зустрінетеся особисто.
  • Не діліться з новими друзями інформацією, яка може бути використана проти вас. Найчастіше шахраї просять фотографії або відео особистого характеру.
  • Якщо Ви вирішили зустрітися з другом з Інтернету особисто, тоді домовляйтеся про зустріч у громадському місці.