Безпека пошти: основні рекомендації для захисту скриньок від онлайн-загроз

Наступна новина

Електронна пошта є важливою частиною сучасного життя більшості людей. Однак далеко не всі знають, що безпека електронних листів залежить не тільки від складності та унікальності пароля до облікового запису. Для захисту поштової скриньки від сучасних загроз необхідно також забезпечити:

  • захист вмісту повідомлення під час передачі
  • перевірку вмісту листів на наявність посилань на шкідливі сайти та спам
  • аутентифікацію та авторизацію для безпечного доступу до облікових записів
  • цілісність та функціональність поштової програми.

Захист вмісту листів як основа безпеки пошти

Ваші листи можуть легко опинитися під контролем зловмисників. Тому існує кілька додаткових рівнів захисту вмісту та процесу відправки повідомлень. Одним з найпоширеніших видів є шифрування листів на транспортному рівні, який забезпечує безпеку повідомлення в процесі передачі через Інтернет. Даний метод схожий на вкладення листа в конверт, тобто можна побачити звідки та куди направляється повідомлення, проте його зміст можна побачити тільки після відкриття так званого «конверта».

Інший метод захисту пошти — повне шифрування даних. Сутність даного методу полягає в тому, що повідомлення шифрується у відправника, а розшифровується в одержувача, при цьому в процесі передачі воно має зашифрований вигляд.

Захист пошти від спаму

Досить часто через електронну скриньку поширюється спам та інфіковані повідомлення, які містять шкідливе програмне забезпечення. Тому для захисту пошти від великої кількості небажаних та шкідливих електронних листів більшість поштових серверів мають «чорний» список відомих відправників спаму та фішингу. Також можна фільтрувати повідомлення за типом вкладення або дозволяти відправлення тільки від перевірених джерел. Багато організацій, щоб забезпечити захист пошти своїх користувачів, перевіряють повідомлення на наявність шкідливих програм і вірусів, перш ніж вони поширяться через мережу.

Безпека електронної пошти за допомогою авторизації та аутентифікації

Зловмисники часто використовують простий метод для поширення загроз через електронну пошту — маскування шкідливих листів під легітимні. Однак існують способи обмежити цю діяльність, хоч поки вони недостатньо поширені. Зокрема, ці методи допомагають перевіряти справжність вмісту повідомлення та контролювати користувачів і облікові записи, яким дозволено відправляти повідомлення з домену Вашої організації.

Використання аутентифікації та авторизації є важливою частиною управління поштовим сервером, як і швидке видалення акаунтів або, принаймні, зміна паролів облікових записів, які більше не використовуються. Наприклад, це відноситься до акаунтів, що раніше належали співробітникам, які більше не працюють в компанії.

Безпека облікового запису

Багатофакторна аутентифікація — це один з найефективніших рівнів захисту пошти та доступу до облікових записів. Ідентифікація особистості здійснюється за допомогою одноразового ключа, який відправляється в SMS-повідомленні. Багатофакторна аутентифікація забезпечує захист пошти та є важливою частиною процесу входу в електронну скриньку або в мережу.

Захист програмного забезпечення

Також для посилення захисту електронної скриньки важливо регулярно оновлювати програмне забезпечення, зокрема, операційну систему, а також додаток або браузер, які Ви використовуєте для доступу до електронної пошти. Це допоможе усунути уразливості, які дозволяють зловмисникам отримати доступ до Ваших електронних листів. Тому потрібно налаштувати автоматичне оновлення в програмному забезпеченні, операційній системі або безпосередньо на сайті постачальника.

У зв'язку зі збільшенням кількості шкідливих повідомлень, спеціалісти компанії ESET рекомендують користувачам дотримуватися основних правил для захисту пошти та персональних даних, а також використовувати надійні рішення для безпеки поштових серверів: