ТОП-10 шкідливих програм в Україні: січень, 2019

Наступна новина

Компанія ESET — експерт у галузі інформаційної безпеки — представляє рейтинг найбільш поширених шкідливих програм в Україні в січні 2019 року. Згідно з інформацією, отриманою завдяки системі завчасного попередження ESET LiveGrid, поширеними були загрози, які показували рекламні повідомлення, а також які перенаправляють жертв на інфіковані сайти.

Рейтинг загроз

Зокрема, перше місце в Україні (9.33%) та третє місце в світовому рейтингу (3.42 %) в січні 2019 року посіла SMB/Exploit.DoublePulsar. Функціонал загрози полягає в запобіганні використанню інфікованих систем шкідливим програмним забезпеченням Win32/Exploit.CVE-2017-0147.A та Win32/Filecoder.WannaCryptor.

HTML/ScrInject, яка за кількістю інфікувань посіла друге місце в Україні (5.02 %) цього місяця найбільш часто зустрічалась у всьому світі (7.06 %). Це шкідливе програмне забезпечення перенаправляє користувачів на веб-сайти з загрозами, а його код, зазвичай, вбудований у HTML-сторінки. Подібним функціоналом володіє також загроза HTML/Refresh (1.96 % ), яка посіла восьме місце в українському рейтингу.

Шкідливе програмне забезпечення, яке рішення ESET виявляють Win32/MediaGet, посіло третє місце в українському рейтингу (4.83%). Особливістю є те, що після того як загроза потрапляє на пристрій жертви вона може встановлювати розширення браузера, додавати файли для запуску під час завантаження системи або проникати в інші процеси комп’ютера.

Залишається активним і рекламне програмне забезпечення, серед якого загрози JS/Adware.Agent.AA (2.93%) та Android/Hiddad (3.14%), які зайняли четверту та п’яту позицію. Після потрапляння на комп’ютери користувачів разом з безкоштовними програмами такі загрози можуть показувати рекламні банери та спливаючі рекламні сторінки в браузерах.

Менш активними в січні були загрози, призначені для прихованого видобутку криптовалюти. Зокрема загроза JS/CoinMiner (2.03), яка використовує апаратні ресурси інфікованих пристроїв комп'ютера для видобутку криптовалюти, зайняла одну з останніх позицій рейтингу шкідливих програм в Україні за січень.

Оскільки кіберзлочинці постійно удосконалюють загрози, спеціалісти ESET радять користувачам:

  • Бути обачними, працюючи в мережі Інтернет
  • Постійно оновлювати програмне забезпечення
  • Користуватися надійними рішеннями для всестороннього захисту інформації та конфіденційних файлів