ТОП-10 шкідливих програм в Україні: грудень, 2018

Наступна новина

Компанія ESET — експерт у галузі інформаційної безпеки — представляє основні тенденції розповсюдження комп'ютерних загроз у грудні 2018 року. За даними, отриманими спеціалістами вірусної лабораторії ESET за допомогою системи швидкого сповіщення ESET Live Grid, найбільш активним в Україні залишається програмне забезпечення, яке перенаправляє жертву на інфіковані сайти, рекламне програмне забезпечення та загрози для прихованого видобутку криптовалюти.

Рейтинг загроз

Лідером в українському рейтингу шкідливих програм у грудні 2018 року стало загроза SMB/Exploit.DoublePulsar (9.41%), яка запобігала використанню уразливих систем шкідливим програмним забезпеченням Win32/Exploit.CVE-2017-0147.A та Win32/Filecoder.WannaCryptor.

Другу позицію зайняла загроза Win32/MediaGet (5.19%). Шкідлива програма після потрапляння на комп’ютер жертви могла встановлювати розширення браузера, додавати файли для запуску під час завантаження системи та проникати в інші процеси пристрою. Кіберзлочинці найчастіше використовували загрозу для завантаження шкідливих додатків, наприклад, рекламного програмного забезпечення.

Активними також залишалися шкідливі програми, призначені для показу рекламних повідомлень. Зокрема найвищий рівень поширення продемонстрували загрози JS/Adware.Agent.AA (3.63 %) та Win32/AdWare.FileTour (2.26 %). Це шкідливе програмного забезпечення також може встановлювати додаткові програми, які містять рекламу. Інфікування подібними загрозами, зазвичай, відбувається в процесі інсталяції безкоштовного програмного забезпечення (програм для завантаження, запису та поширення відео та програм для перегляду PDF-файлів).

Ще одним популярним видом діяльності кіберзлочинців було використання шкідливого програмного забезпечення, яке перенаправляє користувачів на ресурси зі шкідливим програмним забезпеченням. Найпопулярнішою програмою такого типу стала загроза HTML/ScrInject (3.41%), код якої, зазвичай, вбудований у HTML-сторінки.

Одну з останніх позицій зайняла загроза Android/Hiddad (1.58%), яка націлена на мобільні пристрої. Троянська програма видає себе за додаток для завантаження відео з YouTube. Після отримання прав адміністратора додаток починає відображати рекламу і вимагає поставити йому 5 зірок у магазині GooglePlay.

У зв'язку з постійним вдосконаленням шкідливих програм спеціалісти компанії ESET рекомендують користувачам:

  • Бути обережними під час роботи в мережі Інтернет.
  • Використовувати комплексні рішення для ефективного захисту особистих даних і конфіденційної інформації.

ТОП-10 шкідливих програм в Україні: грудень, 2018