ESET стала новим партнером глобальної ініціативи з протидії програмам-вимагачам

Наступна новина

ESET — експерт у галузі інформаційної безпеки — стала партнером «No More Ransom» —  міжнародної ініціативи Європолу, Голландської національної поліції та великих організацій із кібербезпеки. Спільний проект, що спрямований на протидію програмам-вимагачам, допомагає жертвам атак цього шкідливого програмного забезпечення відновити зашифровані дані. Із моменту започаткування ініціативи вдалося розшифрувати інфіковані комп'ютери 72 000 користувачів у всьому світі.

На онлайн-порталі «No More Ransom» розміщено 9 безкоштовних інструментів для дешифрування від декількох постачальників програмного забезпечення. Програмне забезпечення для розшифрування даних на сайті охоплює 91 сімейство програм-вимагачів. При цьому, безкоштовний доступ до інструментів мають користувачі з усього світу. Із 2016 року програми для розшифрування «No More Ransom» допомогли запобігти потраплянню в руки кіберзлочинців близько 22 мільйонів доларів.

ESET вже давно допомагає жертвам програм-вимагачів відновити зашифровані дані, а інструменти ESET для розшифрування інформації були завантажені понад 250 000 разів. Тепер два з цих інструментів також будуть доступні для всіх користувачів через безкоштовну та зручну платформу «No More Ransom».

Програми-вимагачі стали однією із найбільших кіберзагроз для бізнесу та домашніх користувачів, а зростання активності GandCrab та SamSam у 2018 році показало, як цей вид шкідливого програмного забезпечення продовжує поширюватися та адаптуватися. Зазвичай, програма-вимагач шифрує файли на комп’ютері жертви та повідомляє про блокування комп’ютера. За даними нещодавнього звіту, у 40% усіх успішних кібератак були використані програми-вимагачі.

Проект «No More Ransom» передбачає, що протидія програмам-вимагачам вимагає спільних зусиль, а приєднання ESET до даної ініціативи є підтвердженням відкритості компанії до співпраці з правоохоронними органами для боротьби з кіберзлочинністю та надання кожному користувачу можливості користуватися безпечними технологіями.

Раніше компанія ESET вже співпрацювала з правоохоронними органами під час викриття інфраструктури зловмисників. Прикладами таких спільних дій є:

  • Глобальна співпраця між державним та приватним секторами, до якої були залучені Microsoft, Федеральне бюро розслідувань, Інтерпол та Європол, під час знешкодження сімейства шкідливих програм Gamarue.
  • Участь спільно з різними міжнародними організаціями у викритті Operation Windigo — широко розповсюдженої кіберзлочинної діяльності, у результаті якої хакерам вдалося отримати контроль над десятками тисяч серверів Unix.
  • Співпраця з правоохоронними органами та компанією Google у розкритті 3ve — великої шахрайської операції в мережі Інтернеті.

Нові партнерські відносини ESET і надалі сприятимуть співпраці з правоохоронними органами та галузевими партнерами для створення безпечнішого цифрового світу.