Мікеланджело та Меліса: з чого все починалось у 90-х

Наступна новина

Компанія ESET — експерт у галузі інформаційної безпеки — в рамках святкування Дня захисту від кіберзагроз  та Міжнародного дня захисту інформації пропонує згадати найбільш масштабні загрози 90-х років — віруси під назвами «Мікеланджело» та «Меліса», які використовувались для здійснення перших кібератак.

Вірус «Мікеланджело» був створений для інфікування дискових операційних систем, а саме для головного завантажувального запису жорсткого диска та сектора завантаження дискет. Особливістю цієї загрози було те, що вона ставала активною саме 06 березня, в день народження відомого митця доби Ренесансу — Мікеланджело. Саме через цей збіг шкідливе програмне забезпечення отримало назву в честь митця.

Після інфікування комп’ютера вірус переписував всі дані, які містились на жорсткому диску пристрою, замінюючи їх випадковими символами. Однак загроза працювала лише у випадку, якщо комп’ютер жертви був увімкнений у визначену дату, інакше дані користувачів залишались неушкодженими.

За даними дослідників, вірусом «Мікеланджело» було інфіковано більше 5 мільйонів комп’ютерів в усьому світі, а збитки за втрачені дані оцінюють у розмірі від 20 до 30 тисяч доларів США.

Ще однією з наймасштабніших загроз 90-х років минулого століття вважається макровірус«Меліса», який почав поширюватися 26 березня 1999 року. Цей вірус першим почав використовувати для інфікуванняелектронну пошту та завдяки цьому став вірусом з найбільшою на той час швидкістю поширення.

Загроза відправляла шкідливий електронний лист на перші 50 електронних адрес у списку контактів користувача. Кожен інфікований комп’ютер у свою чергу теж розсилав 50 листів, і так вірус поширювався далі. Однак, електронні листи відправлялись тільки якщо користувач використовував  Microsoft Outlook для управління поштою. Після інфікування комп’ютера вірус модифікував документи користувача, додаючи коментарі з відомого анімаційного серіалу «TheSimpsons». Крім того, загроза могла отримувати доступ та  надсилати конфіденційну інформацію.

За оцінками, у Сполучених Штатах вірус «Меліса» завдав збитків на понад 80 мільйонів доларів США. Створив загрозу американський громадянин Девід Л. Сміт, який визнав себе винним у суді та отримав 20 місяців ув'язнення та штраф у розмірі 5000 доларів США.

Як бачимо, історія кіберзагроз починалась з досить простих вірусів. Сьогодні ж шкідливе програмне забезпечення здатне інфікувати майже будь-який пристрій, від домашньої смарт-техніки до електронних пристроїв для контролю медичних показників та навіть критичної інфраструктури.