ТОП-10 шкідливих програм в Україні: жовтень, 2018

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — представляє основні тенденції розповсюдження комп'ютерних загроз у жовтні 2018 року. За даними, отриманими за допомогою системи швидкого сповіщення ESET LiveGrid, топові позиції у рейтингу найбільш активних шкідливих програм займає рекламне програмне забезпечення та загрози для прихованого видобутку криптовалюти.

Зокрема найбільший рівень поширення в Україні (9.17%) та світі (21.93%) протягом місяця продемонструвало програмне забезпечення JS/Adware.Agent.AA, яке призначене для показу рекламних повідомлень. Подібний функціонал має й загроза Win64/Adware.PBot (1.25%). Зазвичай, після проникнення на комп’ютер жертви рекламне програмне забезпечення показує рекламні банери, спливаючі рекламні повідомлення, а також може встановлювати додаткові програми, що містять рекламу.

Другу позицію в українському рейтингу утримує загроза SMB/Exploit.DoublePulsar (8.44%), яка запобігає використанню уразливих систем шкідливим програмним забезпеченням Win32/Exploit.CVE-2017-0147.A та Win32/Filecoder.WannaCryptor.

Замикає трійку найбільш активних програм загроза JS/CoinMiner (4.9%), яка використовує апаратні ресурси інфікованого комп'ютера для прихованого видобутку криптовалюти. У топ-10  також потрапили такі загрози для прихованого видобутку криптовалюти, як  Win32/CoinMiner (2.42%) та Win64/CoinMiner(1.65%).

Крім цього, активним залишалося і програмне забезпечення HTML/ScrInject (2.7%). Загроза перенаправляє користувачів на ресурси зі шкідливим програмним забезпеченням, а її код, зазвичай, вбудований у HTML-сторінки.

Одну з останніх позицій зайняла загроза Android/Hiddad (2.33%), яка націлена на мобільні пристрої. Троянська програма видає себе за додаток для завантаження відео з YouTube. Після отримання прав адміністратора додаток починає відображати рекламу і вимагає поставити йому 5 зірок у магазині GooglePlay.

У зв'язку з постійним вдосконаленням шкідливих програм спеціалісти компанії ESET рекомендують користувачам бути дуже обережними під час роботи в мережі Інтернет, а також використовувати комплексні рішення для ефективного захисту особистих даних і конфіденційної інформації.

ТОП-10 шкідливих програм в Україні: жовтень, 2018