ТОП-10 шкідливих програм в Україні: вересень, 2018

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — представляє основні тенденції розповсюдження комп'ютерних загроз у вересні 2018 року. За даними, отриманими за допомогою системи швидкого сповіщення ESET LiveGrid, найбільш активним було рекламне програмне забезпечення, загрози, які перенаправляють жертв на інфіковані веб-сайти, та шкідливі програми для прихованого видобутку криптовалюти.

Зокрема лідером українського рейтингу загроз у вересні 2018 року стало рекламне програмне забезпечення JS/Adware.Agent.AA(9.43%), рівень поширення якого значно зріс порівняно з показниками серпня 2018 року (6.82%). У топ-10 також потрапили загрози JS/Adware.Agent.AC та Win32/AdWare.FileTour, які після проникнення на комп’ютер жертви показують рекламні банери, спливаючі рекламні повідомлення, а також можуть встановлювати додаткові програми, що містять рекламу.

Другу позицію зайняла шкідлива програма SMB/Exploit.DoublePulsar (7.93%), яка залишається однією з найпопулярніших загроз в Україні та світі. Шкідливе програмне забезпечення запобігало використанню уразливих систем шкідливим програмним забезпеченням Win32/Exploit.CVE-2017-0147.A та Win32/Filecoder.WannaCryptor.

Ще одним популярним видом діяльності кіберзлочинців було використання шкідливого програмного забезпечення, яке перенаправляє користувачів на ресурси зі шкідливим програмним забезпеченням. Найпопулярнішою програмою такого типу стала загроза HTML/ScrInject (6.65%), кодякої, зазвичай, вбудований у HTML-сторінки. За кількістю інфікувань ця шкідлива програма входить в топ-10 загроз не лише в Україні, але і у світі (2.14%).

Крім цього, активним залишалося і програмне забезпечення JS/CoinMiner (5.96%), призначене для прихованого видобутку криптовалюти. Шкідливий скрипт зловмисники розміщували як на фальшивих ресурсах, так і на інфікованих легітимних сайтах. Іншими популярними загрозами з подібним функціоналом протягом вересня в Україні були Win32/CoinMiner (1.98%) та Win64/CoinMiner (1.53%).

У зв'язку з постійним вдосконаленням шкідливих програм спеціалісти компанії ESET рекомендують користувачам бути дуже обережними під час роботи в мережі Інтернет, а також використовувати комплексні рішення для ефективного захисту особистих даних і конфіденційної інформації.