«Золоті» правила безпеки при здійсненні онлайн покупок

Наступна новина

Напередодні новорічних свят все більш популярними стають Інтернет-магазини. У пошуках подарунків своїм близьким та економії фінансових засобів користувачі все частіше віддають перевагу саме онлайн покупкам. До того ж, це ще значно зручніше, адже не потрібно втрачати час, бігаючи по різним магазинам у пошуках чогось необхідного та цікавого. На жаль, привілеї онлайн сервісів відомі не тільки турботливим користувачам, але й зловмисникам, які також не проти "зекономити" напередодні свят. У зв'язку з цим експерти прогнозують збільшення активності кіберзлочинців та кількості випадків шахрайства через мережу Інтернет. Тому спеціалісти ESET настійно рекомендують своїм користувачам дотримуватися декількох "золотих" правил при здійсненні онлайн покупок.

  1. Покращити захист свого комп'ютера - завантажте останні оновлення та патчі браузера, операційної системи та антивірусної програми.
  2. Купувати тільки на популярних онлайн ресурсах - здійснюйте покупки виключно у широко відомих, перевірених Інтернет-магазинах.
  3. Остерігайтесь занадто приголомшливих пропозицій - будьте обережними зі спокусливими пропозиціями здійснити покупку за гарячою ціною. Не переходьте за невідомими посиланнями, які пропонують товари, послуги або подарункові сертифікати за неймовірно низькими цінами.
  4. Забезпечити безпеку процесу покупки - під час здійснення онлайн замовлення переконайтесь, що використовується протокол SSL, який забезпечує конфіденційність обміну даними між клієнтом та сервером. Ви повинні бачити https або shttp перед веб-адресою Інтернет-ресурсу замість http. У вікні браузера також може бути "замок" або ключовий символ. Використання SSL забезпечує шифрування обміну інформацією (наприклад, процес надання номеру Вашої кредитної картки для оплати в Інтернет-магазині), що мінімізує ризик перегляду даной переписки третіми особами. Також якщо Ви все ж сумніваєтесь в онлайн ресурсі, перевірте його ще раз, використовуючи швидкий пошук у Google за словом "афера" або "шахрайство" поряд з іменем сайту. Таким чином, якщо у користувачів виникали проблеми з певним онлайн ресурсом, Ви одразу ж про це дізнаєтесь.
  5. Думати перед тим, як зробити - будьте дуже уважними з пропозиціями здійснити покупку, які отримуєте у соціальних мережах або електронною поштою (як правило, такі листи є небажаними). Якщо Вас зацікавило таке повідомлення, перевірте його достеменність - введіть у адресний рядок браузера ім'я даного ресурсу. Таким чином Ви зможете захистити себе від відвідування шкідливих сайтів.

Крім цього, не варто забувати, що активними продовжують залишатися шкідливі програми, які розповсюджуються через змінні носії інформації (INF/Autorun, Win32/Conficker, Win32/Autoit, Win32/Dorkbot), крадуть конфіденційну інформацію та особисті дані користувачів (Win32/PSW.OnLineGames), перенаправляють користувачів на інфіковані сайти або сторінки (HTML/ Iframe.B, HTML/ScrInject.B) та багато інших. У зв'язку з цим спеціалісти компанії ESET рекомендують користувачам дотримуватися основних правил безпеки при роботі за комп'ютером, бути дуже обережними під час роботи у мережі Інтернет, використовувати комплексні антивірусні рішення, регулярно оновлювати систему та антивірусні бази сигнатур.