ТОП-10 шкідливих програм в Україні: серпень, 2018

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — представляє основні тенденції розповсюдження комп'ютерних загроз у серпні 2018 року. За даними, отриманими спеціалістами вірусної лабораторії ESET за допомогою системи швидкого сповіщення ESET LiveGrid, найвищі позиції у рейтингу найбільш активних шкідливих програм займало шкідливе програмне забезпечення, яке перенаправляє жертву на інфіковані веб-сайти, загрози для прихованого видобутку криптовалюти та рекламне програмне забезпечення.

Найбільший рівень поширення (10.25%) продемонструвала шкідлива програма SMB/Exploit.DoublePulsar, яка вже декілька місяців входить у трійку найпопулярніших загроз в Україні та світі. Шкідливе програмне забезпечення запобігало використанню уразливих систем шкідливим програмним забезпеченням Win32/Exploit.CVE-2017-0147.A та Win32/Filecoder.WannaCryptor.

Другу позицію зайняла загроза HTML/ScrInject (9.25%), яка майже півроку лідирувала у рейтингу загроз. Шкідлива програма перенаправляла користувачів на ресурси зі шкідливим програмним забезпеченням, а її код, зазвичай, був вбудований у HTML-сторінки.

Трійку найбільш поширених програм замикає загроза JS/CoinMiner (7.65%), яка є однією з найбільш поширених загроз і у світовому рейтингу.Ця троянська програма використовує апаратні ресурси інфікованого комп'ютера для прихованого видобутку криптовалюти. Ще однією популярною загрозою з подібним функціоналом є Win32/CoinMiner, яка була найбільш поширеною в Україні протягом серпня.

Крім цього, активним залишалося і програмне забезпечення, призначене для показу рекламних повідомлень. Наприклад, загрози JS/Adware.Agent.AA, JS/Adware.Agent.AC та Win32/AdWare.FileTour після потрапляння на комп’ютер показують рекламні банери, спливаючі рекламні повідомлення, а також можуть встановлювати додаткові програми, що містять рекламу.

Одну з останніх позицій зайняла загроза Android/Hiddad, яка націлена на мобільні пристрої. Троянська програма видає себе за додаток для завантаження відео з YouTube. Після отримання прав адміністратора додаток починає відображати рекламу і вимагає поставити йому 5 зірок у магазині GooglePlay.

У зв'язку з постійним вдосконаленням шкідливих програм спеціалісти компанії ESET рекомендують користувачам бути дуже обережними під час роботи в мережі Інтернет, а також використовувати комплексні рішення для ефективного захисту особистих даних і конфіденційної інформації.

ТОП-10 шкідливих програм в Україні: серпень, 2018