ТОП-10 шкідливих програм в Україні: липень, 2018

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — представляє основні тенденції розповсюдження комп'ютерних загроз у липні 2018 року. За даними, отриманими спеціалістами вірусної лабораторії ESET за допомогою системи швидкого сповіщення ESET Live Grid, найбільш активними в Україні залишаються загрози для прихованого видобутку криптовалюти, програмне забезпечення, яке перенаправляє жертву на інфіковані сайти, та рекламне програмне забезпечення.

Лідером в українському рейтингу шкідливих програм у липні 2018 року стала загроза JS/CoinMiner. Ця троянська програма використовує апаратні ресурси інфікованого комп'ютера для прихованого видобутку криптовалюти. Також поширеними шкідливими програмами з подібним функціоналом є Win32/CoinMiner та Win64/CoinMiner.

Другу позицію зайняла загроза HTML/ScrInject, що з початку року була лідером у рейтингу загроз в Україні. Код HTML/ScrInject перенаправляє користувачів на веб-ресурси зі шкідливим програмним забезпеченням, і, зазвичай, вбудований у HTML-сторінки.

Замикає трійку найбільш активних програм загроза SMB/Exploit.DoublePulsar, яка запобігає використанню уразливих систем шкідливим програмним забезпеченням Win32/Exploit.CVE-2017-0147.A та Win32/Filecoder.WannaCryptor.

Четверту позицію зайняло шкідливе програмне забезпечення Win32/MediaGet. Після потрапляння на комп’ютер жертви загроза може встановлювати розширення браузера, додавати файли для запуску під час завантаження системи та проникати в інші процеси пристрою. Кіберзлочинці найчастіше використовують загрозу для завантаження шкідливих додатків, наприклад, рекламного програмного забезпечення.

Активними також залишаються шкідливі програми, призначені для показу рекламних повідомлень. Зокрема найвищий рівень поширення продемонстрували загрози Win32/AdWare.FileTour (4,64%), Android/Hiddad (1,94%) та JS/Adware.Agent.AA (1,7%). Це шкідливе програмного забезпечення також може встановлювати додаткові програми, що містять рекламу. Інфікування подібними загрозами, зазвичай, відбувається в процесі інсталяції безкоштовного програмного забезпечення (програм для завантаження, запису та поширення відео та програм для перегляду PDF-файлів).

У зв'язку з підвищеною активністю шкідливих програм спеціалісти компанії ESET рекомендують користувачам бути дуже обережними під час роботи в мережі Інтернет, а також використовувати комплексні антивірусні рішення для ефективного захисту особистих даних і конфіденційної інформації.

ТОП-10 шкідливих програм в Україні: липень, 2018