ТОП-10 шкідливих програм в Україні: червень, 2018

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — представляє основні тенденції розповсюдження комп'ютерних загроз у червні 2018 року. За даними, отриманими спеціалістами вірусної лабораторії ESET за допомогою системи швидкого сповіщення ESET Live Grid, найбільш активним в Україні залишається програмне забезпечення, яке перенаправляє жертву на інфіковані сайти, та загрози для прихованого видобутку криптовалюти.

Лідером українського рейтингу шкідливих програм у червні 2018 року стала загроза HTML/ScrInject. Вона перенаправляла користувачів на веб-ресурси зі шкідливим програмним забезпеченням, а його код, зазвичай, був вбудований у HTML-сторінки.

Другу позицію зайняла загроза SMB/Exploit.DoublePulsar, яка запобігала використанню уразливих систем шкідливим програмним забезпеченням Win32/Exploit.CVE-2017-0147.A та Win32/Filecoder.WannaCryptor.

Замикає трійку найбільш активних програм загроза JS/CoinMiner для прихованого видобутку криптовалюти. Шкідливий скрипт зловмисники розміщували як на фальшивих ресурсах, так і на інфікованих легітимних сайтах. Також поширеними шкідливими програмами з подібним функціоналом були Win32/CoinMiner та Win64/CoinMiner.

На четвертому місці у рейтингу опинилася загроза Win32/MediaGet із рівнем поширенням 5,09%. Шкідлива програма після потрапляння на комп’ютер жертви могла встановлювати розширення браузера, додавати файли для запуску під час завантаження системи та проникати в інші процеси пристрою. Кіберзлочинці найчастіше використовували загрозу для завантаження шкідливих додатків, наприклад, рекламного програмного забезпечення.

Крім цього, активним залишалося і програмне забезпечення, призначене для показу рекламних повідомлень. Зокрема шкідливий додаток Android/Hiddad.BZ відображав рекламу та вимагав поставити йому високу оцінку в офіційному магазині Google Play. Крім цього, у топ-10 також потрапило таке рекламне програмне забезпечення, як Win32/Adware.NotToTrack та JS/Adware.Agent.T.

У зв'язку з підвищеною активністю шкідливих програм спеціалісти компанії ESET рекомендують користувачам бути дуже обережними під час роботи в мережі Інтернет, а також використовувати комплексні антивірусні рішення для ефективного захисту особистих даних і конфіденційної інформації.

ТОП-10 шкідливих програм в Україні: червень, 2018