ТОП-10 шкідливих програм в Україні: березень, 2018

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі інформаційної безпеки — представляє основні тенденції розповсюдження комп'ютерних загроз у березні 2018 року. За даними, отриманими за допомогою системи швидкого сповіщення ESET Live Grid, у трійці найбільш активних в Україні залишаються програми для перенаправлення жертв на інфіковані сайти, загрози для прихованого видобутку криптовалюти, а також рекламне програмне забезпечення.

Першість в українському рейтингу загроз у березні 2018 року вдалося утримати шкідливій програмі HTML/ScrInject, хоча її рівень поширення трохи зменшився порівняно з січнем та лютим цього року. Загроза перенаправляла користувачів на ресурси зі шкідливим програмним забезпеченням, а її код, зазвичай, був вбудований у HTML-сторінки.

Другу позицію зайняла JS/CoinMiner для прихованого видобутку криптовалюти. Шкідливий скрипт зловмисники розміщували як на фальшивих ресурсах, так і на інфікованих легітимних сайтах. Пік активності загрози був зафіксований у січні 2018 року. Однак від початку року до березня рівень поширення JS/CoinMiner знизився з 15.49% до 11.36% в Україні та з 22.17% до 9.58% у світі.Незначне зменшення активності протягом минулого місяця продемонстрували й інші загрози з подібним функціоналом Win32/CoinMiner та Win64/CoinMiner.

Трійку найбільш поширених програм уже третій місяць поспіль замикає загроза JS/Adware.Agent.S, яка після інфікування комп’ютера жертви показувала рекламні банери і спливаючі рекламні повідомлення в браузерах.

На четвертому місці у рейтингу опинилася загроза Win32/MediaGet із рівнем поширенням 6.22%. Шкідлива програма після потрапляння на комп’ютер жертви могла встановлювати розширення браузера, додавати файли для запуску під час завантаження системи та проникати в інші процеси пристрою. Кіберзлочинці найчастіше використовували загрозу для завантаження шкідливих додатків, наприклад, рекламного програмного забезпечення.

Останні позиції в рейтингу зайняли шкідлива програма HTML/Refresh, яка перенаправляла жертву на інфіковані сайти, та рекламне програмне забезпечення PowerShell/Adware.Adposhel.

У зв'язку з постійним вдосконаленням шкідливих програм спеціалісти компанії ESET рекомендують користувачам бути дуже обережними під час роботи в мережі Інтернет, а також використовувати комплексні рішення для ефективного захисту особистих даних і конфіденційної інформації.

ТОП-10 шкідливих програм в Україні: березень, 2018