Рекомендації ESET щодо створення надійного паролю

Наступна новина

Кожен користувач комп'ютера неодмінно використовує безліч паролів у своїй повсякденній роботі. Від їх надійності залежить безпека конфіденційних даних, таких як повідомлення електронної пошти, профілі в соціальних мережах або навіть банківський рахунок. У той час недбале ставлення до вибору паролів може призвести не лише до доступу сторонніх осіб до власних даних, але й до фінансових втрат.

У зв’язку з цим спеціалісти ESET підготували прості правила, які допоможуть користувачам створювати надійні паролі.

  1. Створіть унікальний пароль для кожного облікового запису та тримайте його в секреті.
  2. Довший пароль забезпечує більший рівень безпеки. Використовуйте щонайменше вісім символів, але збільшуйте довжину паролю для захисту цінних даних або рахунків. Для легкості запам’ятовування використовуйте ключові фрази або менеджер паролів (наприклад, окреме програмне забезпечення або функцію антивірусного рішення).
  3. Уникайте поширених слів (загальні слова, імена, дати, цифри) або очевидних варіантів, таких як 12345678, password або QWERTY.
  4. Для ускладнення паролю слід додавати цифри та спеціальні символи (@, #,! та інші) або використовувати їх для заміни деяких букв у паролі.
  5. Під час заміни букв на символи не допускайте поширених помилок, таких, як заміна «а» на «@» або «і» на «1» чи «!».
  6. Регулярно змінюйте паролі, особливо у разі потреби в захисті важливих даних. Чим більш важливіша інформація, тим частішими мають бути оновлення даних входу.
  7. Не слід повторно використовувати один і той же пароль для доступу до різних облікових записів. Застосування одного паролю для багатьох профілів підвищує уразливість Ваших конфіденційних даних, оскільки у разі його крадіжки інформація всіх акаунтів з ідентичним даними входу опиняться у руках зловмисників.

Численні дослідження показали, що середньостатистичний користувач має десятки паролів для різних облікових записів, що ускладнює дотриманням всіх вищевказаних правил. Спростити управління низкою паролів можуть ключові фрази. Попри свою довжину, вони легко запам’ятовуються користувачем. Однак під час вибору фрази слід уникати очевидних варіантів, таких як відомі цитати з фільмів або книг. Для підвищення рівня безпеки варто додавати до ключової фрази знаки пунктуації, цифри, верхні або нижні підкреслювання та пробіли.

Інший ефективний спосіб управління власними паролями полягає у використанні авторитетної програми для управління паролями, яка дозволить зберігати всі паролі в одному місці без необхідності їх запам'ятовувати. Таким чином користувач замість низки cкладних комбінацій має вивчити лише один, потрібний для розблокування бази даних програми.

Варто зазначити, функція Управління паролями також реалізована у продукті ESET Smart Security Premium. Дана функція допомагає користувачам управляти паролями, зокрема автоматично заповнювати форми та створювати нові надскладні паролі.