ТОП-10 шкідливих програм в Україні: липень, 2017

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі проактивного виявлення — представляє основні тенденції розповсюдження комп'ютерних загроз у липні 2017 року. За даними, отриманими спеціалістами вірусної лабораторії ESET за допомогою системи швидкого оповіщення ESET Live Grid, топові позиції у рейтингу найбільш активних шкідливих програм займають загрози, які перенаправляють жертву на інфіковані веб-сайти, та рекламне програмне забезпечення.

Зокрема найбільший рівень поширення в Україні (31,59%) та світі (12.48%) протягом місяця продемонструвала шкідлива програма JS/Adware.BNXAds, яка створена для поширення небажаних рекламних повідомлень. Подібний функціонал має і загроза JS/Adware.AztecMedia, код якої, зазвичай, вбудований у сторінки HTML.

Іншим поширеним прикладом рекламного програмного забезпечення є загроза Win32/Adware.FileTour, яка після потрапляння на комп’ютер жертви разом з безкоштовним програмним забезпеченням показує рекламні банери і спливаючі рекламні повідомлення в браузерах.

Також широко розповсюдженим методом зараження залишається перенаправлення користувачів на шкідливі сайти або сторінки для завантаження різних загроз. Для цього зловмисники, як правило, використовують різні види троянських програм, такі як HTML/Refresh та JS/Chromex.Submelius. Остання за кількістю інфікувань увійшла в трійку найбільш поширених не лише в Україні, але й у світі. Особливістю цієї шкідливої програми є відображення фальшивого повідомлення про помилку: «To continue the work of your browser you should install the extension!» («Для продовження роботи браузера Вам слід інсталювати розширення!»).

Крім згаданих вище загроз, у липні 2017 року в Україні була зафіксована висока активність шкідливої програми Win32/TrojanDownloader.Stantinko, про яку спеціалісти ESET повідомляли раніше. Загроза здатна завантажувати інше шкідливе програмне забезпечення з Інтернету, запускати виконувані файли та здійснювати інші команди зловмисників. Крім цього, ця троянська програма може збирати інформацію про ім’я користувача та комп’ютера, перелік запущених процесів, інстальоване антивірусне забезпечення на комп’ютері жертви, а також надсилати дані на віддалену машину. Після цього загроза видаляється з інфікованого комп’ютера.

У зв'язку з підвищеною активністю шкідливих програм спеціалісти компанії ESET рекомендують користувачам бути дуже обережними під час роботи в мережі Інтернет, а також використовувати комплексні антивірусні рішення для ефективного захисту особистих даних і конфіденційної інформації.

ТОП-10 шкідливих програм в Україні: липень, 2017