Новий профіль Facebook зацікавив киберзлочинців

Наступна новина

Компанія ESET - лідер в галузі розробки антивірусного програмного забезпечення - повідомляє про появу нового виду шахрайства у Facebook. Не так давно відома соціальна мережа впровадила новий вид профілю під назвою «Timeline» (у російськомовній версії сервісу - «Хроніка»). Ця функція відкриває користувачам нові можливості, дозволяючи розмістити усі важливі події (фотографії, посилання, замітки та багато іншого) на одній сторінці у хронологічному порядку. Після офіційного публічного представлення Timeline користувачі, не вивчивши усі аспекти новинки та бажаючи відключити дану функцію, ставали жертвами кіберзлочинців.

«Наближається день, коли кожному користувачеві Facebook доведеться зустрітися з Timeline. Думаю, тоді плутанина почне зростати швидкими темпами. Деякі користувачі вирішать, що їм не подобається нова функція та захочуть видалити Timeline. Шахраї та «мисливці за кліками» (click-jackers) готуються до цього дня, розміщуючи на сторінках Facebook підроблені посилання, які обіцяють видалити Timeline, - розповідає Стівен Кобб, спеціаліст з безпеки ESET. - На сьогоднішній день вже виявлено декілька випадків шахрайства такого типу».

Підроблена сторінка Facebook

Одним з прикладів шахрайської діяльності у Facebook є підроблена сторінка, яка пропонує клікнути «подобається», перед тим як продовжити. Користувач, поставивиши собі за мету видалити Timeline, переходить за фальшивим посиланням на сторінку, яка складається з 45 кнопок «подобається», на які потрібно натиснути для продовження. Після декількох інших кроків, включаючи відправку повідомлення усім друзям з пропозицією «лайкнути» дану сторінку, жертва отримує повідомлення з наступним змістом: «Wait For Few Days Your Request Will be forwarded To The Timeline Office» («Зачекайте Декілька Днів, Ваш Запит Буде перенаправлено До Офісу Timeline»).

У зв'язку з появою даної загрози спеціалісти ESET рекомендують користувачам бути дуже обережними, уникаючи спокуси натискати на посилання, які обіцяють допомогти дезактивувати, видалити або заблокувати Timeline.

Крім цього, користувачам не слід забувати про те, що активними продовжують залишатися шкідливі програми, які розповсюджуються через змінні носії інформації (INF/Autorun, Win32/Conficker, Win32/Autoit, Win32/Dorkbot), здійснюють крадіжку конфіденційної інформації та особисті дані користувачів (Win32/Spy.Ursnif.А), перенаправляють користувачів на інфіковані сайти або сторінки (HTML/ Iframe.B, HTML/ScrInject.B) та багато інших. У зв'язку з цим спеціалісти компанії ESET рекомендують користувачам дотримуватися основних правил безпечної роботи за комп'ютером, бути дуже уважними під час роботи у мережі Інтернет, використовувати комплексні антивірусні рішення, регулярно оновлювати систему та антивірусні бази сигнатур.

ТОП-10 загроз у світі: грудень, 2011

ТОП-5 шкідливих програм в Україні: грудень, 2011