Тенденції розвитку загроз у 2012 році

Наступна новина

Компанія ESET - лідер в галузі розробки антивірусного програмного забезпечення - представляє основні тенденції розповсюдження комп'ютерних загроз у 2012 році. Шкідливі програми для мобільних пристроїв, шахрайство у соціальних мережах, загрози BlackHat SEO, соціальна інженерія - це лише невеликий перелік загроз, жертвами яких ставали користувачі останнім часом. Але чого ж чекати з початком нового року? Ці загрози будуть продовжувати залишатися активними чи все ж користувачам слід готуватися до атак нових шкідливих програм? Відповіді на ці запитання підготували спеціалісти ESET у своєму прогнозі на 2012 рік.

За даними аналітичного центру інтернет-загроз ESET (ESET Cyber Threat Analysis Center), топові позиції у рейтингу найбільш активних шкідливих програм займатимуть:

  • шкідливе ПЗ для мобільних пристроїв
  • шкідливі програми для Windows 7
  • цілеспрямовані атаки
  • соціальна інженерія

Одним з основних трендів 2012 року буде розвиток загроз для мобільних пристроїв. Сучасні телефони та смартфони є зручним засобом для зберігання особистих даних і конфіденційної інформації користувачів, представляючи тим самим величезний інтерес для кіберзлочинців. Таким чином, за словами спеціалістів ESET, широко популярними будуть залишатися вже відомі користувачам загрози, такі як SMS трояни, які розсилають повідомлення на платні номери, та ботнети, які перетворюють мобільні пристрої в зомбі. Також у новому році очікується збільшення кількості атак шпигунськими програмами Zeus, SPITMO та іншими.

Крім того, швидкими темпами збільшується кількість користувачів, які віддають перевагу смартфонам на базі Android, що робить дану операційну безперечним лідером на ринку. Але, на жаль, інтерес до цієї платформи зростає не тільки у користувачів, але й у кіберзлочинців. За даними спеціалістів ESET, на жовтень 2011 року було відомо близько 40 видів шкідливих програм, написаних під дану операційну систему, серед яких 30 % розповсюджувались через інтернет-магазин Android Market, 37 % склали троянські програми, які передаються через SMS-повідомлення, 60 % вірусів дозволяли здійснювати віддалений контроль над мобільним пристроєм.

Збільшення кількості загроз для мобільних платформ, у тому числі Android, не є єдиним трендом у безпеці операційних систем. За прогнозами дослідницької компанії «Gartner», до кінця року Windows 7 стане найбільш популярною операційною системою. Як наслідок, у 2012 році збільшиться кількість руткітів під 64-бітні системи Windows. Це говорить про те, що разом з поліпшенням рівня захисту платформ, розвиваються і технології вірусопісанія, спрямовані на його подолання.

Ще однією проблемою у новому році стануть загрози, призначені для здійснення цілеспрямованих атак. Яскравими прикладами таких шкідливих програм є добре відомий користувачам черв'як Stuxnet, який здійснює промислове шпигунство, і троянець Duqu, написаний на основі Stuxnet. Спеціалісти ESET очікують збільшення кількості та появи нових видів подібних загроз.

Говорячи про методи поширення шкідливого ПЗ, варто відзначити, що електронна пошта, програми, що дають можливість обмінюватися миттєвими повідомленнями, та USB-пристрої будуть представляти значно меншу загрозу. У той же час більш поширеними стануть методи соціальної інженерії, які активно використовуються в соціальних мережах, погрози BlackHat SEO, які використовують для атаки техніки пошукової оптимізації (SEO), а також різні посилання, які перенаправляють користувачів на шкідливі сайти.

Крім зазначеного вище, спеціалісти ESET прогнозують підвищення інтересу зловмисників до цифрового підпису - очікується збільшення кількості загроз, спрямованих на крадіжку, зламування та підробку електронних підписів. Не обійдуть кіберзлочинці і Windows 8, вихід якої планується найближчим часом. Спеціалісти ESET не виключають появу неправдивих повідомлень в Інтернет-мережі про різні вразливості у новій версії відомої операційної системи.

Як бачимо, кіберзлочинці не дрімають і їх технології не стоять на місці. З року в рік, зловмисники використовують для своєї злочинної діяльності все більш і більш витончені методи атак, інструменти та стратегії, внаслідок чого жертвою кіберзлочинців може стати кожен. У зв'язку з цим спеціалісти компанії ESET настійно рекомендують користувачам дотримуватися основних правил безпеки при роботі за комп'ютером, бути дуже обережними при роботі в Інтернет-мережі, а також забезпечити якісний та надійний захист комп'ютерів, портативних і мобільних пристроїв.