Статистика шкідливого ПЗ: січень, 2012

Наступна новина

Компанія ESET - лідер в галузі розробки антивірусного програмного забезпечення - представляє статистику найбільш розповсюджених інтернет-загроз у січні 2012 року. Звіт підготовлений спеціалістами вірусної лабораторії ESET за допомогою системи швидкого оповіщення ESET Live Grid.

Новими лідерами стали шкідливі програми HTML/ScrInject.В (4,98 %) та HTML/Iframe.B (2,74 %), які швидкими темпами розповсюдилися по всьому світу. Ці універсальні види загроз відносяться до сімейства троянських програм та представляють собою HTML-сторінки, коди яких при використанні скриптів і фреймів автоматично направляють жертву на інфіковані сайти або сторінки для завантаження загроз.

Не дивлячись на значне зменшення заражень шкідливою програмою INF/Autorun (4,43 %), дана загроза продовжує утримувати другу позицію в рейтингу загроз. INF/Autorun представляє собою троян, який використовуючи можливість автозапуску на змінних носіях інформації, запускає шкідливі програми кожного разу при підключенні змінного носія до комп'ютера.

Кіберзлочинці активно продовжують використовувати для своєї незаконної діяльності програму Win32/Conficker, забезпечуючи тим самим даній загрозі топову позицію в рейтингу шкідливого ПЗ. Зазначимо, що черв'як Win32/Conficker є одним з найбільш небезпечних комп'ютерних загроз в сучасному світі. Для поширення дана загроза використовує уразливість ОС Windows, яка знаходиться в підсистемі виклику віддалених процедур (RPC), а також незахищені загальнодоступні папки та змінні носії інформації.

Замикає п'ятірку лідерів шкідлива програма Win32/Dorkbot, яка стрімко увірвалася до світового рейтингу загроз. Дана загроза поширюється через змінні носії інформації та призначена для крадіжки персональних даних користувачів.

Крім цього, спеціалісти ESET отримують велику кількість зразків таких загроз як Win32/Autoit (0,83 %), JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE (0,96 %), Win32/Sality (0,92 %), Win32/Spy.Ursnif (0,70 %) та багатьох інших шкідливих програм. У зв'язку з підвищенням активності шкідливих програм спеціалісти компанії ESET настійно рекомендують користувачам дотримуватися основних правил безпеки при роботі за комп'ютером, бути дуже обережними при роботі в Інтернет-мережі, а також забезпечити якісний та надійний захист комп'ютерів і портативних пристроїв.

ТОП-10 загроз у світі: січень, 2012

ТОП-5 шкідливих програм в Україні: січень, 2012