Основні правила безпеки у разі втрати ноутбука

Наступна новина

Компанія ESET — лідер у галузі розробки антивірусного програмного забезпечення — повідомляє про значне збільшення випадків втрати конфіденційної інформації та персональних даних у зв'язку з крадіжкою портативних комп'ютерів.

Для того, щоб убезпечити користувачів від подібної загрози, спеціалісти ESET розробили унікальну функцію Антикрадій, реалізовану у комплексному рішенні ESET Smart Security® 6. Нова функція дозволяє визначати місцезнаходження загубленого ноутбука, а також надає можливість непомітно стежити за діяльністю на вкраденому пристрої.

Однак, не дивлячись на наявність даної функції в арсеналі антивірусної програми, основою безпеки комп'ютера є безпосередньо поведінка користувача з портативним пристроєм. У зв'язку з цим спеціалісти ESET підготували кілька простих рекомендацій, які допоможуть користувачам захистити інформацію, що зберігається на ноутбуці, у разі крадіжки пристрою.

  1. Завжди встановлюйте пароль на портативні комп'ютери. Таким чином, Ви забезпечите додатковий рівень захисту інформації, що зберігається на ноутбуці. Звичайно, ризик здійснення злому пароля залишається високим, але на це злочинцю знадобиться час, за який Ви зможете відстежити пристрій та вжити відповідних заходів.
  2. Завжди робіть резервні копії файлів. Навіть якщо Ви не зможете повернути вкрадений комп'ютер, це захистить Вас від втрати важливої інформації та встановленого програмного забезпечення. Регулярне резервне копіювання є основою захисту персональних файлів у разі втрати пристрою. Варто відзначити, що на сьогоднішній день доступні різні варіанти для здійснення резервного копіювання (наприклад, онлайн копіювання).
  3. Використовуйте спеціальне програмне забезпечення для відстеження вкраденого пристрою. Таким чином, Ви підвищите шанс повернути комп'ютер. Цю та багато інших можливостей, наприклад такі як здійснення моніторингу діяльності на вкраденому ноутбуці або відправлення повідомлень зловмисникові, включає в себе функція Антикрадій.
  4. Не залишайте комп'ютер без нагляду, особливо у громадських місцях. Залишаючи ноутбук без нагляду в автомобілі, аеропорту, ресторані та інших громадських місцях, Ви тим самим спокушаєте злочинців вчинити крадіжку. За результатами дослідження ESET, 20 % пристроїв були вкрадені з автомобіля, 12 % в аеропортах, поїздах та інших видах громадського транспорту, 11 % у ресторанах чи кафе.
  5. Здійснюйте шифрування конфіденційних даних. Зберігання важливої інформації у зашифрованих файлах перешкоджає їх несанкціонованому використанню у випадку крадіжки комп'ютера. Варто відзначити, що шифрування файлів доступно безкоштовно в усіх останніх версіях сучасних операційних систем Microsoft Windows, Apple Mac OS X та Linux.

Незважаючи на виконання правил безпеки та використання функції Антикрадій, кожен раз перед збереженням даних замислюйтеся про те, наскільки важлива інформація та чи варто зберігати її на портативному пристрої.