Тенденції розповсюдження шкідливих програм: серпень, 2012

Наступна новина

Компанія ESET - лідер в галузі розробки антивірусного програмного забезпечення - представляє основні тенденції поширення комп'ютерних загроз у серпні 2012 року. За даними, отриманими спеціалістами вірусної лабораторії ESET за допомогою системи швидкого сповіщення ESET Live Grid, топові позиції в рейтингу найбільш активних шкідливих програм займають:

  • троянські програми, які перенаправляють жертву на інфіковані сайти;
  • шкідливі програми, що використовують для поширення змінні носії;
  • загрози, призначені для крадіжки конфіденційної інформації;
  • програмне забезпечення для здійснення несанкціонованого доступу в систему.

Останнім часом одним з найбільш поширених методів зараження є перенаправлення користувачів на шкідливі сайти або сторінки для завантаження різних загроз. Для цього зловмисники, як правило, використовують різні види троянських програм, такі як HTML/ScrInject.B, Win32/Sirefef, JS/Iframe, HTML/Iframe.B, JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE та інші. Ці шкідливі програми представляють собою скрипти, які додаються на веб-сторінки та автоматично перенаправляють користувачів на інфіковані сайти. Після цього відбувається завантаження та виконання шкідливого коду на незахищених комп'ютерах.

Популярними для зберігання та передачі даних продовжують залишатися CD/DVD-диски, USB-флешки та інші змінні носії. Як наслідок, кіберзлочинці активно використовують дані пристрої для розповсюдження шкідливих програм. Найбільш яскравими прикладами подібних загроз є незмінні протягом кількох років лідери українського та світового рейтингів загроз - мережевий черв'як Win32/Conficker і троян INF/Autorun, а також шкідлива програма Win32/Dorkbot.

Ще одним широко відомим видом діяльності кіберзлочинців є крадіжка конфіденційної інформації та особистих даних користувачів, а також здійснення несанкціонованого доступу в систему. За словами спеціалістів ESET, у серпні значна кількість користувачів стали жертвами шкідливої програми Win32/Sality. Дана загроза представляє собою поліморфний вірус, який модифікує файли EXE та SCR і відключає антивірусні програми.

Як бачимо, жертвою кіберзлочинців може стати користувач як Інтернет-сервісів, так і простої USB-флешки. При цьому значні збитки може понести не тільки велике підприємство, а й домашній користувач. У зв'язку з цим фахівціспеціалісти ESET рекомендують дотримуватися основних правил безпеки при роботі за комп'ютером, бути дуже обережними під час роботи в Інтернет-мережі та зі змінними носіями, а також використовувати комплексні антивірусні програми (наприклад, такі як ESET Smart Security або ESET Endpoint Security).

ТОП-5 шкідливих програм в Україні: серпень, 2012

ТОП-10 загроз у світі: серпень, 2012