ESET – статистика розповсюдження шкідливого ПЗ в Україні та світі

Наступна новина

ESET - лідер в галузі розробки антивірусного програмного забезпечення представляє статистику розповсюдження шкідливого ПЗ в Україні в листопаді 2009 року. Звіт надано спеціалістами вірусної лабораторії ESET за допомогою системи швидкого сповіщення ThreatSense.Net.

В листопаді значних змін не відбулось і трійка лідерів не змінилась. Не дивлячись на зменшення кількості заражень шкідливим ПЗ Win32/Conficker, ця загроза продовжує займати перше місце з процентом заражень 24,99%. Крім того, серед країн регіону ЕМЕА в Україні зафіксована максимальна кількість заражених ПК цим видом троянських програм. Також постраждав великий відсоток користувачів в Росії (18,39%), ПАР (17,32%), Болгарії (16,55%), Румунії (12,74%), Німеччині (7,18%). В світовому рейтингу суттєвих змін не спостерігається, Win32/Conficker посідає перше місце з незначним збільшенням кількості заражень - 9,6%.

У листопаді другу та третю позицію в українському рейтингу шкідливого ПЗ, як і в жовтні посідають загрози INF/Autorun та Win32/Delf. Відсоток заражень цими програмами практично не змінився. В листопаді зафіксовано на 1% менше заражень шкідливим ПЗ INF/Autorun - 5,28%. Високий відсоток заражень спостерігався в Ірландії (6,84%) та Словенії (4,24%), в світовому рейтингу (7,80%). Троянська програма Win32/Delf інфікувала 4,88% ПК, це майже на 1% більше ніж в жовтні. До світового рейтингу десяти найрозповсюдженіших загроз це шкідливе ПЗ не потрапило. Нагадаємо, ця загроза часто проникає на комп'ютери користувачів у вигляді вкладення в заражені електроні листи.

В світовому рейтингу третє місце продовжують займати троянські програми сімейства Win32/PSW.OnLineGames, які призначені для викрадення паролів користувачів в облікових записах online-ігор. В листопаді відсоток заражень даною програмою залишається незмінним та складає 7,63%. Найбільше розповсюдження Win32/PSW.OnLineGames зафіксовано в Польщі (16,45%), Туреччині (15,71%), Франції (10,23%), Іспанії (10,14%), Словаччині (9,22%) и Греції (7,91%).

На четвертому місці, як в українському, так і світовому рейтингах знаходиться троянська програма Win32/Agent, призначена для викрадення особистих даних користувачів. Відсоток заражень в Україні складає - 3,44%, в світі - 2,98%.

Замикає п'ятірку українського рейтингу загроз шкідливе ПЗ INF/Conficker - це різновид черв'яка Conficker, який використовує файл аutorun.inf для зараження ПК. З четвертої позиції ця загроза перемістилась на п'яту з загальним відсотком заражень - 2,71%. В світовому рейтингу, відсоток заражень практично такий же, як і в жовтні - 2,08%.

В світовий рейтинг потрапила нова загроза Win32/Injector, з загальним відсотком заражень - 0,66%. Win32/Injector - це троянська програма, яка при проникненні на комп'ютер записує себе в директорію C:\Windows\System32 та прописує своє завантаження в реєстр. В результаті, після перезавантаження ПК запускається велика кількість cmd.exe и services.exe.