ESET – статистика розповсюдження шкідливого ПЗ в Україні та світі

Наступна новина

ESET - лідер в галузі розробки антивірусного програмного забезпечення представляє статистику розповсюдження шкідливого ПЗ в Україні за жовтень 2009 року. Звіт надано спеціалістами вірусної лабораторії ESET за допомогою системи швидкого сповіщення ThreatSense.Net.

В жовтні в Україні як і в світі ситуація майже не змінилась, як і раніше лідирує шкідливе ПЗ Win32/Conficker, до того ж в Україні зафіксовано найбільший процент заражень данною загрозою. Порівняно з вереснем, загальний відсоток заражень шкідливим ПЗ в Україні збільшився та складає - 28,8%, в Росії - 18,69%, Південноафриканській республіці - 15,21%, Румунії - 14,32% та Сербії - 9,46%. В загальному світовому рейтингу на даний вид загроз припадає 8,85%.

В українському рейтингу найрозповсюдженіших загроз друге та третє місце, як і раніше займають загрози INF/Autorun та Win32/Delf. Шкідливі програми, які для зараження ПК використовують файл autorun.inf продовжують атакувати користувачів і в жовтні загальний відсоток заражених ПК складає 6,44%. В світі INF/Autorun. також загроза номер два з відсотком заражень - 7,73%. Найбільший відсоток заражень зафіксовано в Об'єднаних Арабських Еміратах - 10%.

Троянська програма Win32/Delf, яка зазвичай проникає на комп'ютери користувачів у вигляді вкладення в зараженні електронні листи, займає третю позицію та в сукупності на даний вид загроз припадає 4,01% заражень, в світі 7,73%.

В світовому рейтингу на третьому місці продовжують знаходитись троянські програми сімейства Win32/PSW.OnLineGames, які призначені для викрадення паролів користувачів в облікових записах online-ігор. Відсоток заражень даною програмою виріс майже на 1% та складає 7,29%. Зазначимо, що максимальна кількість заражень троянськими програмами зафіксована в Польщі (14,07%), Іспанії (9,61%), Франції (9,49%), Словаччині (7,02%).

Збільшилась кількість атак шкідливим ПЗ INF/Conficker - це різновид черв'яка Conficker, яке використувує файл аutorun.inf для зараження ПК. З п'ятої позиція ця загроза перемістилась на четверту з загальним відсотком заражень - 3,12%. В світовому рейтингу цей показник складає - 1,96%.

Замикає п'ятірку найрозповсюдженіших загроз в Україні троянська програма Win32/Agent, розроблена для викрадення особистих даних користувача. Як і в світовому рейтингу, кількість заражених ПК цією загрозою скоротився майже на 1%, і в жовтні в українському рейтингу складає 2,88%, в світовому - 2,41%.

Не дивлячись на те, що шкідливе ПЗ Win32/Qhost з шостого місця змістилось на сьоме, відсоток заражених ПК збільшився та складає 1,58%. Перед запуском дана загроза копіює себе в папку %system32% ОС Windows. Win32/Qhost має можливість розповсюджуватись по електроній пошті та надавати зломиснику інформацію відносно рівня контролю над зараженим комп'ютером. Дана група троянських програм змінює файл host з ціллю перенаправлення трафіків на задані домени.

Загрози сімейства Win32/Kryptic в жовтні масово атакували деякі європейскі країни. До групи Win32/Kryptic відносяться окремі додатки, в тому числі підробленні антивірусні програми. Найбільше від таких атак постраждали користувачі Австрії (26,46%), Німеччини (17,39%), Чеської республіки (15,73%), Швеції (13,55%), Норвегії (11,28%) та Великобританії (12,92%).