ESET – статистика розповсюдження шкідливого ПЗ в Україні та світі

Наступна новина

ESET - лідер в галузі розробки антивірусного програмного забезпечення представляє статистику розповсюдження шкідливого ПЗ в Україні у вересні 2009 року. Звіт надано спеціалістами вірусної лабораторії ESET за допомогою системи швидкого сповіщення ThreatSense.Net.

У вересневому звіті, як і раніше лідирує шкідливе ПЗ Win32/Conficker з загальним відсотком заражень - 27,03 %. Загроза продовжує бути найрозповсюдженішою як в Україні, так і в світі (8,76%). Більш того у вересні в Україні кількість зафіксованих атак даного вірусу трохи збільшилось. Спеціалісти ESET радять користувачам переконатися в тому, що на їх операційній системі встановленні останні оновлення, які закривають уразливі місця, що використовує черв'як Win32/Conficker для проникнення на комп'ютер.

На другому місці також не відбулося змін, шкідливі програми, які для зараження ПК використовують файл autorun.inf продовжують атакувати користувачів. Змінюючи текст файлу autorun.inf, даний вид загроз виконує небажані шкідливі вкладення, які згодом активізуються при підключені змінних носіїв. У вересні атаки загрози також збільшилися та складають 6,17%. У світовому рейтингу INF/Autorun також знаходиться на другому місці з відсотком виявлень - 7,53%. Максимальна кількість заражень шкідливими програмами INF/Autorun зафіксована в Об'єднаних Арабських Еміратах - 7,36%.

Третю позицію посідає шкідливе ПЗ Win32/Delf, яке продовжує розповсюджуватися, а загальний відсоток заражень залишається той самий, що й в серпні - 3,65%. Win32/Agent займає четверту позицію, з загальним відсотком виявлень 3,57%, в світі його показник трохи менший - 3,46%. Win32/Agent - це троянська програма, призначена для викрадення особистих даних користувача.

Замикає п'ятірку найрозповсюдженіших загроз в Україні різновид черв'яка Conficker, шкідливе ПЗ INF/Conficker, яке використовує файл Autorun.inf для зараження ПК. В сукупності на дану загрозу припадає 3,07%.

Третю позицію в світовому рейтингу займають троянські програми сімейства Win32/PSW.OnLineGames, призначені для викрадення паролів користувачів в облікових записах online-ігор. Процент заражень цією програмою складає 6,36%, це другий найнижчий показник в цьому році.

Шкідливе ПЗ Win32/Qhost посідає шосту позицію в світовому рейтингу (1,42%) та є головною загрозою в Словенії (2,96 %). Перед запуском дана загроза копіює себе до папки %system32% операційної системи Windows. Win32/Qhost може розповсюджуватися по електронній пошті та надавати зловмиснику будь-який рівень контролю над зараженим комп'ютером. Дана група троянських програм змінює файл хосту з метою перенаправлення трафіку на задані домени.