ESET – статистика розповсюдження шкідливого ПЗ в Україні та світі

Наступна новина

ESET - лідер в галузі розробки антивірусного програмного забезпечення представляє статистику розповсюдження шкідливого ПЗ в Україні в серпні 2009 року. Звіт надано спеціалістами вірусної лабораторії ESET за допомогою системи швидкого сповіщення ThreatSense.Net.

Як і в попередньому місяці шкідливе ПЗ Win32/Conficker є найрозповсюдженішою загрозою в Україні. Згідно системи швидкого сповіщення ThreatSense.Net, загальний процент зараження даною шкідливою програмою становить 25,59% - це один із самих високих показників розповсюдження черв'яка Conficker в Європі. В світовому рейтингу дана шкідлива програма також продовжує займати перше місце з процентом виявлень 8,56%, однак у порівнянні з попереднім місяцем, загальний процент заражень впав на 2%. Черв'як масово розповсюджується в Росії (17,38%), Болгарії (13,48 %), Румунії (12,77 %), а також в Південній Африці (9,50 %), Великобританії (5,87 %) та Австрії (4,55 %).

Друге місце посіли загрози, які використовують файл Autorun.inf, процент їх зараження складає 5,26%. Розповсюдження даного типу вірусу зменшилось на 1% порівняно з липнем 2009 року. В світовому рейтингу шкідливе ПЗ посідає третю позицію з процентом заражень - 7,80%. Останні три позиції в українському рейтингу загроз займають вірусні програми - Win32/Delf (3,66%), Win32/Agent (2,99%), Win32/Tifaut (2,68 %). Win32/Agent та Win32/Tifaut - це троянські програми, призначенні для викрадення з заражених комп'ютерів особистих даних та конфіденційної інформації користувача. Відмітимо, що Win32/Delf та Win32/Tifaut не потрапили в десятку світового рейтингу.

Вже традиційно в світовому рейтингу друге місце займають трояни-кейлогери Win32/PSW.OnLineGames (7,92%), які використовуються хакерами для викрадення облікових даних та доступу до акаунтів гравців багатокористувальних ролевих online-ігор. На відмінну від зменшення заражень шкідливою програмою Win32/Conficker, загроза Win32/PSW.OnLineGames продовжує масово інфікувати користувачів, особливо в Польщі, Франції та Туреччині. На четвертій позиції як в українському, так і в світовому рейтингу знаходиться загроза Win32/Agent з процентом заражень - 3,57%. Замикає п'ятірку найрозповсюдженіших загроз в світі - шкідливе ПЗ INF/Conficker, яке використовує файл Autorun.inf для зараження ПК.

В серпні до світового рейтингу загроз також потрапили троянські програми Win32/TrojanDownloader.Swizzor (1,39%) та Win32/TrojanDownloader.Bredolab (0,89%). Обидві програми використовуються кіберзлочинцями для завантаження додаткового шкідливого ПЗ на інфікований комп'ютер користувача. Win32/TrojanDownloader. Bredolab залишається головною загрозою в Словакії та Чеській республіці.