Як захистити акаунт TikTok — рекомендації для активних користувачів

Наступна новина

TikTok — одне з сучасних соціальних медіа, яке здобуло велику популярність після виходу три роки тому. Додаток доступний у більше ніж 150 країнах та має мільйони активних користувачів у всьому світі. За допомогою TikTok користувачі можуть створювати, ділитися та переглядати відеоролики, а також спілкуватися один з одним. Здебільшого додаток використовують для розваги, однак деякі намагаються здобути популярність та стати великим інфлюенсером.

Сьогодні про TikTok знають і з інших причин, оскільки все частіше назва додатку з’являється в заголовках новин. Зокрема Індія заборонила використання додатку для відео, а уряд США вживає заходи щодо заборони всіх транзакцій з компанією ByteDance, яка розробила TikTok. Крім цього, додаток для відео було оштрафовано Федеральною комісією з питань торгівлі США за порушення Закону про захист конфіденційності дітей в Інтернеті та владою Південної Кореї за неправильне поводження з даними дітей.

Користувачі цієї програми стикаються і з рядом проблем, які вже були виявлені на інших платформах соціальних мереж, зокрема це шахрайство, спам та кібербулінг. Тому спеціалісти ESET прагнуть допомогти користувачам забезпечити надійний захист акаунту TikTok, розглянувши основні параметри конфіденційності та безпеки цього додатку.

Основні правила захисту акаунту TikTok

Під час реєстрації у вас є можливість обрати зручний спосіб входу у свій обліковий запис, наприклад, за допомогою підтвердження за номером телефону або через електронну пошту. Для посилення захисту акаунту TikTok ви можете обрати обидва варіанти. Щоб додати пароль для входу в профіль, вам потрібно підтвердити особистість за допомогою обраного способу. Варто зазначити, що крім текстових повідомлень, додаток не має інших способів двофакторної аутентифікації, на відміну від інших відомих соціальних мереж. 

Для управління вашим обліковим записом TikTok перейдіть в налаштуваннях до розділу «Управління акаунтом». Окрім стандартного набору параметрів, у налаштуваннях додатку є функція «Безпека», яка надає огляд будь-яких сповіщень щодо підозрілої активності облікового запису. За допомогою цієї опції ви можете контролювати всі пристрої, через які був здійснений вхід у систему, та переглядати засоби, за допомогою яких ви входили в обліковий запис (наприклад, акаунт Facebook) та в який час. У разі виявлення невідомих пристроїв для входу ви можете вийти з них, натиснувши «Видалити».

Налаштування конфіденційності

Розділ «Конфіденційність» дозволяє управляти всіма дозволами, пов’язаними з вашим обліковим записом. Коли ви створюєте профіль у TikTok, він за замовчуванням стає публічним. Для переходу до приватного акаунту необхідно переключити цю опцію в розділі «Видимість», а також ви можете дозволити рекомендувати ваш профіль іншим користувачам, які можуть бути зацікавлені в ньому.

Щодо захисту акаунту TikTok, то в налаштуваннях додатку є можливість надати дозвіл або заборонити завантажувати ваші відео іншими користувачами, але зараз ця функція працює лише на пробній основі. Однак пам’ятайте, що користувачі можуть обійти заборону на завантаження відео, зробивши запис екрану.

Для обміну повідомленнями з користувачами ви повинні бути підписані на них, а вони на вас. У такому випадку  додаток вважає вас «друзями». Таким чином, завдяки обмеженому списку контактів ви зменшуєте ризик отримання спаму або образливих повідомлень від тролів. З іншого боку, більшість користувачів слідкує за популярними авторами відеороликів, тому це не виключає ризику отримання небажаних повідомлень. Однак для усунення таких ризиків ви можете повністю відключити отримання прямих повідомлень, а також блокувати підозрілі акаунти.

Також налаштування TikTok дозволяють контролювати можливість поєднання ваших відео з іншими користувачами. Зокрема ви можете дозволити всім користувачам робити дуети з вашими відео або ж обмежитися лише друзями.

Під час перегляду TikTok у вас є можливість вподобати відео та переглянути його у своєму профілі пізніше. Також у налаштуваннях конфіденційності ви обираєте, хто з користувачів може бачити відео, які вам сподобались.

Крім цього, додаток надає можливість управляти коментарями до відео. Знову ж таки, ви можете вимкнути їх повністю, обмежити перегляд лише друзями або дозволити коментувати всім користувачам. Додаток також пропонує фільтр коментарів, який автоматично відфільтровує спам та образливі коментарі, та дозволяє додати конкретні ключові слова у разі згадування яких, коментар автоматично приховується.

Варто зазначити, що до та після завантаження відеоролику ви все ще можете редагувати деякі параметри конфіденційності для окремих відео, зокрема дозволити дуети, коментарі та зробити відео загальнодоступним або приватним.

Оскільки ця платформа, подібно до інших соціальних мереж, використовує особисті дані користувача, для захисту акаунтів TikTok рекомендується регулярно перевіряти налаштування безпеки та конфіденційності.

Читайте також:

Швидке налаштування приватності сторінки Facebook: як захистити особисті дані

Топ-5 налаштувань конфіденційності в Google: як обмежити збір даних про вас

Як покращити захист акаунта в соціальних мережах– практичні поради