Публікація фотографій дітей в соціальних мережах: потенційні ризики та як їх уникнути

Наступна новина

 

З ростом популярності соціальних мереж все більше людей почали ділитися подробицями свого життя — починаючи від занять у спортзалі та їжі у ресторані, закінчуючи особливими моментами. Однак, є і користувачі, які часто публікують зображення своїх дітей, іноді навіть починаючи з УЗД, та створюють їм окремі акаунти у соціальних медіа. Такий феномен поширення дитячих фото з раннього віку отримав назву «шерентінг» (Sharenting).

Хоча більшість батьків, очевидно, діють в інтересах своїх дітей, вони, як правило, і є найбільшими порушниками їх конфіденційності. Тому перш ніж ділитися різними аспектами життя своїх малюків, варто добре подумати про те, на що це може вплинути у майбутньому. З подальшим дорослішанням дітей деякі фото в Інтернеті можуть мати неочікувані наслідки.

Поки малюки не здатні усвідомлювати дій батьків, вони не можуть контролювати їх публікації, однак, коли вони стають старшими, батькам слід порадитися з ними щодо того, який контент з їхньою участю є прийнятним. Наприклад, дочка відомої актриси Гвінет Пелтроу піддала критиці матір за те, що вона розмістила фотографію з нею. «Мамо, ми це обговорювали. Ти не можеш нічого публікувати без моєї згоди», — написала дочка, якій тоді було 14 років.

Небезпека шерентінгу

Ніколи не варто забувати про те, що будь-які розміщені в Інтернеті дані залишаються там назавжди. Тому варто двічі подумати, перш ніж розміщувати фотографії дітей в соціальних мережах. Тим не менш, користувачі, як правило, забувають про правила безпеки, коли йдеться про щось настільки банальне як фото з дитячого дня народження. Саме тому спеціалісти ESET проаналізували, скільки інформації може містити одна така публікація:

  • фотографії дитини, імовірно, з зазначенням імені у підписі;
  • деталі, які можуть розкривати розташування, наприклад, орієнтири чи геотег;
  • обличчя інших людей, які, теж можуть бути проти розміщення їх фотографій.

Отже, лише з одного фото кіберзлочинці можуть отримати ім’я, дату народження та адресу, які потім можна використати у зловмисних цілях. Під час завантаження фотографій дітей в соціальні мережі не варто забувати і про те, що там їх можуть побачити та використати люди з поганими намірами. Якщо ваш профіль соціальних медіа є загальнодоступним, буквально кожен, хто натрапляє на нього, може бачити вміст. Тому важливо іноді проводити аудит списку друзів.

Як безпечно публікувати фотографії дітей в соціальних мережах

Найкраща та найбільш безпечна порада — взагалі не публікувати відео та фотографії дітей у соціальних мережах, але для більшості сучасних батьків це майже неможливо. Тому спеціалісти ESET підготували поради, які допоможуть уникнути деяких ризиків:

  • не поширюйте матеріали з будь-якими особистими даними або інформацією, яка може допомогти визначити особу: ім’я, адресу, дату народження;
  • вимкніть відстеження місцезнаходження під час створення фото, щоб за допомогою них не можна було отримати геотеги;
  • перевірте налаштування конфіденційності;
  • діліться фотографіями та інформацією з людьми, яких ви дійсно знаєте;
  • перш ніж опублікувати будь-що, подумайте, які наслідки це матиме у майбутньому.