Проблема кібербулінгу дорослих: як протидіяти

Наступна новина

Знущання в Інтернеті можуть трапитися з будь-ким та в будь-якому віці. Тема булінгу у більшості асоціюється з дітьми чи підлітками, однак і дорослі можуть бути жертвами залякування та образливих дій в мережі.

Щоб впевнитися у жорстокості кібербулінгу дорослих достатньо лише прочитати коментарі під публікаціями у соціальних мережах знаменитостей, спортсменів чи навіть політиків. Звичайна критика часто межує там зі справжніми знущаннями. Однак, від залякувань та образ в Інтернеті страждають не лише громадські діячі — жертвою може стати будь-хто. Тому День протидії кібербулінгу (Stop Cyberbullying Day ) — чудова нагода дізнатися більше про кібербулінг дорослих та способи протидії йому.

Яким буває кібербулінг дорослих

Булінг в Інтернеті відбувається в соціальних мережах, додатках для обміну повідомленнями, коментарях, форумах та навіть на ігрових платформах. Причиною цькувань можуть бути політичні чи релігійні переконання, зовнішність, характер, стать, етнічна приналежність, сексуальна орієнтація та будь-що, що може зробити людину легкою ціллю в очах кібербулера.

Часто переслідувачами стають незнайомці, але в деяких випадках це можуть бути знайомі, колеги та колишні романтичні партнери. Наприклад, цькування на робочому місці отримало назву мобінг. Працівники, щоб змусити когось звільнитися, починають використовувати залякування, приниження чи поширювати неправдиві чутки.

Політичні дискусії в соціальних медіа або на різних форумах також часто приваблюють кібербулерів. Тому такі обговорення часто наповнені ненавистю та жорстокими коментарями. На жаль, часто тролі приєднуються саме до таких дискусій, щоб розпалити суперечку між людьми та далі просто спостерігають за ними.

Як протидіяти кібербулінгу?

Коли діти та підлітки стають жертвами знущань, їм зазвичай рекомендують звертатися за допомогою до дорослих. У випадку з кібербулінгом дорослих схема схожа — їм варто звертатися до більш компетентних у таких питаннях людей, а саме — відповідних органів.

Однак, часто вирішити проблему кібербулінгу дорослих в Інтернеті можна і без втручання поліції. Більшість соціальних медіа мають вбудовані інструменти для протидії будь-яким видам онлайн-знущань. Зокрема, у Facebook можна блокувати профілі, а також повідомляти про образливі коментарі та публікації. Також у даній соціальній мережі є сторінки, присвячені допомозі людям, які стали жертвами жорстокої поведінки та знущань або домагань у Facebook. Мережа Instagram також закликає користувачів повідомляти про будь-які випадки знущань та цькування, а також пропонує ресурси для допомоги тим, хто це пережив.

На більшість популярних ігрових платформ також існують певні обмеження, які дозволяють протидіяти знущанням. Крім того, що гравці можуть самостійно повідомити про порушення, на ігрових платформах є автоматизоване виявлення образливої поведінки. До порушників можуть застосовуватись тимчасові або постійні обмеження та видалення з платформи. Звісно, вони можуть зареєструватись повторно, однак весь ігровий прогрес буде втрачено.

Варто пам’ятати, що знущання в Інтернеті ніколи не є виною жертви. Якщо щось подібне трапляється з вами, обов’язково зверніться за допомогою. Поговоріть зі своїми друзями, членами родинами, представниками офіційних органів, щоб вони допомогли вам знайти рішення проблеми.

Також важливо зберігати копії повідомлень, публікацій у соціальних мережах, електронних листів, фотографій чи будь-чого іншого, що використовувалося проти вас з метою булінгу. Так ви зможете довести, що були жертвою цькування, якщо вирішите повідомити про це.